Zondebokken

Als creativiteit van columnisten tekortschiet, zijn daar altijd nog de welzijnswerkers om tegen te fulmineren. Mensen die professioneel wat scherpe kantjes van de verdwazing en verloedering slijpen, moeten wel veel kwaads in de zin hebben....

Jeugdhonkleiders en schoolpsychologen houden zich inderdaad bezig met jongeren die niet meer 'pardon' kunnen zeggen. Sterker nog, we hebben er programma's en trainingen voor ontwikkeld. Daarmee behalen we nog goede resultaten ook. Ze gaan weer 'pardon' zeggen. Dat wij ons moeten inspannen om te bereiken wat ouders en leerkrachten blijkbaar niet is gelukt mag je, als je dat per se wilt, van mij verdwazing en verloedering noemen. Dat wij dat maatschappelijk verschijnsel hebben veroorzaakt? Sanders toch, laat je nakijken!

Dat we ons ook en veel vaker bezighouden met de gevolgen van verslaving, zelfmoord en criminaliteit, om maar eens wat te noemen. Dat we ons kunnen troosten met de wetenschap dat we dergelijke ellende op individueel niveau regelmatig weten te voorkomen. Dat zou in Sanders' redenering betekenen dat wij vooral schuldig zijn aan verslaving, zelfmoord en criminaliteit. Is hier een 'pardon' niet op zijn plaats?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden