ZONDE, DIE ZONDE-STICKERS

‘Utrechtse middenstand klaagt over ZONDE-stickers’, kopt het persbericht. Nu is dat op zichzelf niet iets om je over te verbazen....

Bieke van der Mark

Opmerkelijk is wel dat het persbericht behalve door de kunstenaar, is ondertekend door opdrachtgever Stichting Museumkwartier en de Gemeente Utrecht. Bijna alsof ze trots zijn op de overlast die de stickers veroorzaken.

Volgens het persbericht worden de stickers ‘blijkens klachten veelal geplaatst op commerciële producten en verkoopplekken’. Zo zou er in Hoog Catharijne afgelopen weekend al een grootscheepse schoonmaakactie nodig zijn geweest. De kosten, zo beweert het persbericht, zou het winkelcentrum op de Stichting Museumkwartier proberen te verhalen.

PR-medewerkster Stephanie van Oostrum van Hoog Catharijne weet van niets: ‘Wat vreemd. Er zijn hier nauwelijks stickers geplakt.’ Van een schoonmaakactie of aanklacht is geen sprake.

Ook de gemeente reageert verbaasd. ‘Hebben wij een persbericht gestuurd?’ zegt woordvoerster Anita van Wijnbergen. Hoewel Engelbregt zelf ontkent, weet ze te vertellen dat het een publiciteitsstunt betreft. Liet echte ophef soms te lang op zich wachten?

Van Oostrum is verbolgen. ‘Hoog Catharijne is door de kunstenaar misbruikt om in de publiciteit te komen. Dát is pas echt zonde.’

Bieke van der Mark

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden