Zondagskrant is anders, maar nieuws ontbreekt

'Eindelijk in de armen van K3.' Zo opende De Twentsche Courant/Tubantia de eerste Nederlandse zondagskrant sinds twaalf jaar. Een foto van de populaire meidenband nam tweederde van de voorpagina in beslag, met daaronder nog ruimte voor een paar nieuwtjes: 'Meike als eerste weggestemd uit Idols', 'Ajax scoort niet maar wint...

De abonnees lijken niet enthousiast. Annie Overbeek (64) heeft hem gelezen, maar: 'Dat ik er nu op zit te wachten: nee.' Ze had meer verwacht, meer nieuws, niet van die 'flauwekulstukjes', niet zo kort allemaal. Met haar leeftijd behoort Overbeek niet tot de doelgroep, want de krant wil 'een jongere doelgroep aanspreken'.

Marc van Wessel (40) behoort ook niet tot de jongeren, maar zijn twee kinderen wel. Gelezen? 'We hebben hem even doorgebladerd.' Dat geldt ook hemzelf en zijn vrouw, maar zij waren toch al van plan hun abonnement op de krant op te zeggen omdat ze er ontevreden over zijn. Maar ook hun beide kinderen waren niet geeresseerd.

De krant wijdt twee pagina's aan zichzelf, en dat is logisch. Een zondagskrant is nieuws, want zelden vertoond. In 1992 ging De Krant op Zondag na anderhalf jaar ten onder, en sindsdien was de zondag krantloos.

De Twentsche Courant/Tubantia komt de eerste acht weken gratis bij de abonnees, daarna moeten ze er apart voor betalen. Over twee weken komt De Telegraaf met zijn zondagseditie, voor alle abonnees, zonder verhoging van de abonnementsprijs.

Voor het nieuws was deze zondag geen krant nodig. Een foto van Thomas Rosenboom die zijn boek Gewassen vlees uit 1994 signeert. 'Etherflits legt piraten zwijgen op', waarin geen gebeurtenis van zaterdag wordt vermeld.

'Gelijkheid man en vrouw nog ver weg', een rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Daar zullen weinig mensen voor naar de brievenbus hollen. 'Wetenschappersvan ijsschots gered.' ht nieuws van zaterdag, maar dat staat in twee kurkdroge alinea's op pagina zeven.

Met de sport ziet het er beter uit. Zes pagina's waarin onder meer RKC-Ajax, Schalke 04-SC Freiburg, de Ster van Zwolle en Oranje Nassau-Enter Vooruit worden verslagen. FC Twente speelde vrijdag al, pech voor de krant.

Na het midden van de krant volgen de verhalen die Overbeek 'flauwekulstukjes' noemt en waar Van Wessel niet op zat te wachten: het 'Tulp Wandel Moment', 'Tien manieren om je te ontspannen', 'Een beetje slak kent geen pijn', een broodmagere agenda, de rubriek 'Leer uzelf kennen'. En de lancering van Villa Tubantia, een verblijf waarin lezers terecht kunnen tijdens het EK Voetbal in Portugal.

Een serieus achtergrondverhaal had de redactie voor de zondag niet bewaard. Maar voor deze krant was dan ook geen man extra aangetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden