Zondagavond voor de buis? Dit is de moeite waard op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Klaas Dijkhoff Beeld anp
Klaas DijkhoffBeeld anp

College Tour: Klaas Dijkhoff
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Hij wordt gezien als kroonprins van de VVD, hij was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in Rutte-II, hij heeft humor en hij won de tv-quiz De slimste mens. Maar wat willen Nederlandse studenten precies weten van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (37)? Twan Huys onving de politicus donderdag in concertzaal het Paard van Troje in Den Haag, dus er zal ook aandacht zijn voor actuele politieke kwesties.

British Academy Film Awards 2018
Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Enkele weken voor de uitreiking van de Oscars worden traditiegetrouw de Britse filmprijzen, de BAFTA's, uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen. Ook hier behoren de fantasyromance The Shape of Water en de zwartkomische thriller Three Billboards Outside Ebbing, Missouri tot de grootste kanshebbers. Extra aandacht is er voor films met typisch Britse onderwerpen zoals Darkest Hour en Dunkirk. Komiek Joanna 'Absolutely Fabulous' Lumley presenteert.

Tims ^ tent, maar dan in een bungalow
NPO 3, 22.30 uur

Tim den Besten gaat in gesprek met de 19-jarige singer-songwriter Naaz Mohammad, dochter uit een Koerdische familie. Maandag won Naaz twee Edison Awards voor 'beste nieuwkomer' en voor de videoclip van haar hit Words.

The Work
Zondag, Canvas, 22.50 uur

Tweemaal per jaar vinden bijzondere groepstherapieën plaats in de Folsom State Prison in Californië, is te zien in deze documentaire. Mensen van buiten de gevangenis gaan met delinquenten vier dagen lang in therapie, waarbij eenieder diep in zijn verleden graaft. Zo komen leraren en museummedewerkers in intiem contact met criminelen en voormalige bendeleden.

Achtste groepers huilen niet (Dennis Bots, 2012)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Ongekunstelde verfilming van een geliefd jeugdboek van Jacques Vriens. Niet alleen hoofdpersoon Akkie, ook haar ouders en klasgenoten moeten leren leven met haar ziekte, leukemie. En dat vlak voor de grote stap naar de middelbare school. Behalve het mooie, sobere scenario valt de geweldige cast op; hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, ook in werkelijkheid de dochter van filmmoeder Johanna ter Steege, is zeer overtuigend.

Es geschah am hellichten Tag (Ladislao Vajda, 1958)
Zondag, Arte, 20.15 uur

Een onvervalste Duitse klassieker, waarin Heinz Rühmann een rechercheur speelt die alles op alles zet om een met poppenkastpoppen opererende kindermoordenaar (Gert Fröbe, ook erg goed) te pakken: hij zet een jong meisje in als lokaas. Schrijver Friedrich Dürrenmatt, die zelf zijn roman Das Versprechen (1958) tot scenario bewerkte, was niet erg te spreken over de film. Misschien was hij blijer geweest met de bewerking van Sean Penn in 2001 (The Pledge) of met In The Cold Light of Day (1996) van Rudolf van den Berg.

The Danish Girl / The Theory of Everything (Tom Hooper, 2015) / (James Marsh, 2014)
Zondag, Net 5, 20.00/ 22.20 uur

Twee films met Eddie Redmayne: na de als transgenderdrama geafficheerde kostuumfilm The Danish Girl, waarin een androgyne landschapsschilder (Redmayne) transformeert tot de zelfverzekerde Lili, brengt Net 5 de Stephen Hawking-biografie The Theory of Everything. Redmayne was 32 toen hij de aan ALS lijdende natuurkundige Hawking speelde, en won er een Golden Globe mee. Regisseur Marsh bouwde de film deels rond sleutelmomenten uit Hawkings carrière, met zijn echtgenote (Felicity Jones) die zichzelf wegcijfert en vereenzaamt. Uiteindelijk is het vooral een opbeurende, romantische vertelling over doorzettingsvermogen en lotsverbondenheid, die biopic met sprookje kruist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden