Zondag en maandag dieptepunt in zomerweer

Zondag en maandag beleven we het dieptepunt in het weer van deze zomervakantie, meldt Weerplaza. Wind, wolken, regen en koele lucht houden het zomergevoel dan op grote afstand.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

De zomervakantie begon in Noord-Nederland op 5 juli en eindigt voor Midden-Nederland als laatste op 31 augustus. Op 8 en 9 juli was het behoorlijk slecht weer in de zuidelijke helft van het land, maar daar was het toen nog geen vakantie. Daarna brak een periode aan met vaak warm zomerweer, waarbij het soms wel eens hard regende, maar altijd in de vorm van zomerse buien.

In De Bilt is de temperatuur vanaf 10 juli tot en met gisteren elke dag op minimaal 20 graden uitgekomen en op vijftien dagen ook boven de 25 graden. Zondag en maandag is van zomergevoel weinig te herkennen. De temperatuur bereikt zijn laagste niveau met maxima rond 18 graden. Bovendien is het wisselvallig en gaat het ook nog eens stevig waaien.

De zuidwestenwind neemt aan zee in kracht toe naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Vooral zondagmiddag en -avond lijkt het soms al herfst met donkergrijze luchten en regen. Maandag breekt weliswaar de zon weer vaker door, maar er vallen ook talrijke buien en de wind blijft stevig waaien.

Koele maand
Vanwege het wisselvallige en koele weer wordt augustus 2014 de eerste vrij koele maand sinds juni 2013. Sindsdien waren er twee maanden met een normale temperatuur en alle andere maanden waren bovengemiddeld warm.

De kans dat het zomerweer zich nog herstelt, is op korte termijn klein. Wel neemt vanaf dinsdag de wind af en schijnt de zon geregeld. Buien blijven echter mogelijk en veel warmer dan 18 of 19 graden wordt het niet. Een graad of 23 is normaal voor deze tijd van het jaar. Pas in de laatste week van augustus gaat de temperatuur mogelijk weer enkele graden omhoog. De kans op temperaturen tussen 20 tot 25 graden groeit dan, maar overtuigend ziet het er nog niet uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden