Zondag 12 mei 2013, een dag om nooit te vergeten

Charles Bromet en Willem Vissers

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 17 augustus

Op zondag 12 mei 2013 zindert de Gelredome in Arnhem; fans in geel en zwart kijken naar het ereterras, waar eigenaar Merab Zjordania zwaait naar de uitzinnige massa. De adelaar uit het clublogo, Merab II (Merab I raakte op 16 augustus 2012 zoek tijdens de officiële, jaarlijkse feestdag van de club), landt na een perfecte glijvlucht in de middencirkel.

Persdirecteur Ester Bal en haar staf van medewerkers hebben tientallen berichten verstuurd over de mogelijke huldiging van Vitesse op de Korenmarkt, waar duizenden fans de wedstrijd volgen op schermen. Trainer Louis van Gaal en assistent Shota Arveladze, de huisvriend van de naar Eerbeek verhuisde eigenaar, brengen negen internationals in het veld voor het beslissende duel tegen Ajax; de Servische spits Zigic, een Rus met een splijtende pass en een te moeilijke naam, doelman Velthuizen, de teruggekeerde Arnhemmer Theo Janssen, de kleine Belg Mertens, de Amerikaanse middenvelder Donovan, de Chileense dribbelaar Sanchez, de verdedigers Mathijsen en Heitinga.

Ook de zelf opgeleide Marco van Ginkel is erbij. Twee dagen voor de komst van Zjordania in augustus 2010 – het lijkt alweer zolang geleden – scoorde hij tegen Ajax, toen als jochie van 17. Het stadion puilt uit, het dak is open, de zon schijnt. Karel Aalbers, met wie de opkomst van de club in 1984 begon, is eregast. Vergeten is de tijd dat Vitesse bijna financieel bezweek onder zijn leiding. Het aantal parkeerplaatsen rond het stadion, traditioneel met plaatsnamen als Dublin en Rome, is opgevoerd met twee namen: Tbilisi en Batoemi; daar staan de auto’s van de Georgische gemeenschap in Nederland. Zjordania heeft ook een vliegtuig met behoeftige kinderen laten overvliegen uit Tbilisi. Een van hen heeft zich, na loting, mogen hullen in het pak van Vito, de mascotte.

Auteur Marcel van Roosmalen, al jaren Vitesse-chroniqueur, schrijft de laatste pagina’s van alweer een hilarisch boekje over een seizoen in Arnhem. Ook voor hem was het wennen aan het succes. Hij was gewend te schrijven over sores, roddel en achterklap. Zijn humeur is vandaag uitstekend, want hij heeft zojuist gehoord dat zijn boek ook verschijnt in het Georgisch.

Op het videoscherm is een compilatie te zien van de opkomst van de club. De samenvatting begint met de toespraak van die dekselse oud-voorzitter Maasbert Schouten, die alles op 16 augustus 2010 voorspelde; dan volgen beelden van presentaties van topspelers en de bekerwinst in 2012.

Even na 16.15 uur is Ajax verslagen met 3-1. KNVB-directeur Bert van Oostveen reikt de kampioensschaal uit aan aanvoerder Theo Janssen, die nog één vrij plekje op zijn lichaam heeft gevonden voor een kampioenstatoeage. Hij mag vanavond zoveel bier drinken als hij wil. Een taxi brengt hem straks naar huis. De spelers zwaaien naar het ereterras, waar Merab Zjordania zijn bloedmooie vrouw omhelst. Ze komt uit Roestavi, een stadje bij Tbilisi.

Langzaam strekt de mecenas zijn linkerarm uit. Wat doet hij nu? Dan slaat Merab II zijn vleugels uit. De vogel onderneemt opnieuw een vlucht, landt op Zjordania’s pols en eet uit zijn hand.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden