Zon verwoestte de Maya-cultuur

Verhoogde activiteit van de zon moet de oorzaak zijn geweest van de ineenstorting van de Maya-beschaving omstreeks het jaar 900....

Het verband tussen de zon en het einde van de klassieke Maya-beschaving in Midden-Amerika is gelegd door Amerikaanse wetenschappers na bodemonderzoek op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Op gezette tijden, bijvoorbeeld tussen 475 tot 250 voor Christus en tussen 750 en 1025 na Christus, werden verhoogde concentraties gips gemeten in het bodemsediment, schrijven de experts in Science van 18 mei. Bij droogte neemt het watervolume af, waardoor er minder gips in oplossing gaat en (meer) onopgelost gips zich afzet. De aldus - en op andere manieren - gesignaleerde droogteperiodes komen overeen met resultaten van metingen elders in de wereld.

Uit alle metingen zijn droogteperiodes van 208 jaar te destilleren. Die komen overeen met de even lange tijden van verhoogde zonne-activiteit, zoals die worden afgeleid uit variaties in het voorkomen van bepaalde koolstof- en berylliumisotopen, stellen de onderzoekers. En, voegen ze eraan toe, volgens klimaatmodellen heeft zonne-activiteit invloed op het functioneren van de atmos;feer .

Overigens: na het einde van de klassieke periode van de Maya-beschaving bloeide deze cultuur opnieuw op om het definitief af te leggen tegen de Spanjaarden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden