Zon straalt soms dwars door het T-shirt

Kleren beschermen niet altijd voldoende tegen zonnestraling. De EU voert daarom een keurmerk in.

Veel kledingstukken bieden niet altijd voldoende bescherming tegen de schadelijke ultraviolette straling van de zon. Om die reden voert de Europese Unie een label in dat fabrikanten mogen gebruiken als hun kleding afdoende beschermt. Naar verwachting kan dat label vanaf volgend jaar in de kleding worden genaaid.

Onlangs is overeenstemming bereikt over de manier waarop de zonwerendheid van textiel moet worden gemeten en welke norm er gaat gelden. In Nederland wordt het Laboratorium voor Experimentele Dermatologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam de plaats waar de kledij zal worden beproefd.

'Vooral T-shirtjes uit goedkope landen bieden gevoelige mensen niet altijd voldoende bescherming', zegt dr. Arthur Kammeyer van het AMC-laboratorium. Hij citeert uit Zwitsers onderzoek. Daar zijn op een zonnige dag in dertig steden vijfhonderd passanten van de straat geplukt en is de zonwerendheid van de kleding gemeten. 'In een kwart van de gevallen bood de kleding onvoldoende bescherming tegen de zon.'

De norm moet de drager duidelijk maken of de kleding de schadelijke UV-straling voldoende tegenhoudt. Een kledingstuk krijgt het label als de beschermingsfactor overeenkomt met een zonnebrandcrème factor 30. Kammeyer verwacht dat het label op basis van vrijwilligheid wordt ingevoerd. Alleen als een fabrikant in reclame-uitingen beweert dat zijn kleding voldoende zonlicht tegenhoudt, moet hij zijn kleding laten testen.

Of een kledingstuk voldoet, hangt van veel factoren af. Belangrijk is, naast de dikte van de stof, de manier waarop het materiaal is geweven. Een dicht weefsel houdt veel UV tegen en een los geweven T-shirt weinig. Een trui van jersey, een grof gebreid patroon, heeft bijvoorbeeld maar een beschermingsfactor 5.

Ook de kleur van het kledingsstuk is van belang. Een wit T-shirt houdt veel minder UV-straling tegen dan een gekleurd, omdat de verf op het weefsel veel straling weerkaatst.

De bescherming tegen de UV-straling van de zon wordt dus uitgedrukt in een beschermingsfactor. Die factor voorspelt hoe lang iemand in de zon mag zitten voordat hij verbrandt. Die tijdsduur is afhankelijk van de hoeveelheid UV en de gevoeligheid van de persoon.

Een gevoelig persoon (bijvoorbeeld iemand met rood haar en een zeer blanke huid) mag op een zonnige julidag in Nederland rond het middaguur tien minuten onbeschermd in de zon zitten. Een zonnecrème met factor 3 beschermt hem een half uur. Met een T-shirt met de factor dertig mag hij vijf uur (driehonderd minuten) door de zon banjeren, voordat hij de schaduw moet opzoeken.

'Vooral voor gevoelige personen is het van belang te weten of de kleding voldoende bescherming biedt', zegt Kammeyer. 'Bij de wat minder gevoelige mensen met een donkere huid en zwart haar, maakt dat minder uit.'

Te veel UV op de huid vergroot ook de kans op het krijgen van bepaalde vormen van huidkanker. Omdat deze vorm van kanker snel wordt herkend, is de kans op uitzaaiing klein en genezen de meeste mensen nadat ze zijn behandeld. 'Maar voorkomen is natuurlijk beter', zegt Kammeyer.

Andere effecten van te veel zon op de huid, zijn een snelle veroudering van de huid en de onderdrukking van het immuunsysteem waardoor infecties, zoals een koortslip, de kop op kunnen steken.

Het idee om de zonwerendheid van kleding te testen is afkomstig uit Australië. Daar is de intensiteit van de zon hoger dan in Noordwest-Europa. En in Australië wonen veel mensen van wie de wortels in Groot-Brittannië liggen. Velen hebben een gevoelige huid. Het label is er in 1996 ingevoerd. Ook de Verenigde Staten kennen zo'n merkteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden