Zomertip: samen wandelen op Madeira

De zomer is er ook nog. En de tijd dat het boekenbedrijf tussen mei en september plat lag als een zon aanbidder in een badplaats, is historie....

Voor wat de zomer betreft, mogen we het zelf uitzoeken. Vooruit. Thuis bladerend moet je het stellen zonder pr-medewerkers, maar het bespaart je ook een reis naar de lugubere black box die Meervaart heet.

Zonder hulp dus geselecteerd uit wat komen gaat: Hans Renders' biografie over de dichter Jan Campert (De Bezige Bij), een keuze uit de brieven van de veelkoppige Fernando Pessoa en een uit die van de dichter Herman de Coninck, een roman van Maarten 't Hart (Lotte Weeda), en De V. van Venus van Marion Bloem (allemaal van De Arbeiderspers). Het laatste handelt over de schrijfster Venus Mooy die van de ene op de andere dag haar ernstig zieke man vertwijfeld achterlaat. Mooys uitgever moet wijs zien te worden uit haar fragmentarische proza. Als dat maar fictie is.

Voor uitgeverij Contact haalt Hella S. Haasse herinneringen op bij veertig oude schoolplaten uit Nederlands-IndiBij de les). Ook daar: Antjie Krogs autobiografie Een verandering van taal, een roman van Vonne van der Meer (Ik verbind u door) en het slotdeel van de Verzamelde Verhalen van L.H. Wiener. Plus de dagboekaantekeningen van Ivan Wolffers, Walvis spelen. Hierin vertelt de gezondheids activist dat hij in december 2002 hoorde kanker te hebben. De arts wordt pati. Tussen de ziekenhuisbezoeken door gaat Wolffers ook een weekje uit wandelen op het eiland Madeira, in gezelschap van zijn vrouw Marion Bloem.

Wat een opluchting. Die is dus niet meteen bij zieke Ivan weggelopen! Venus Mooy is Marion Bloem niet - al suggereert het bijna nietsverhullende omslag van haar boek iets anders.

Samen wandelen op Madeira is er niet bij voor Roel van Duijn, die 'op een dag hoort dat zijn vriendin niet langer zijn vriendin wil zijn'. Wat te doen? Het staat in Liefdesverdriet (Meulenhoff), dat volgens de oude zelfkazende kabouter 'een kritische blik naar binnen' biedt. Vriendins verdrietige vertrek heeft wel voor een ommekeer gezorgd..

Dezelfde uitgever deelt mee dat Menno Wigman de Dagkalender van de poe 2005 samenstelt, en derhalve 'de fakkel overneemt' van Mario Molegraaf. Die heeft kennelijk bakzeil gehaald, nadat hij eind januari nog dacht deze klus te mogen erven van zijn gestorven partner Hans Warren (fakkeldrager 1985-2002). Annette Portegies van Meulenhoff heeft daar een stokje voor gestoken.

Een jaar na zijn dood worden de liedjes en gedichten van Willem Wilmink verzameld, en in het Letterkundig Museum komt een Wilmink-expositie (Bert Bakker). Voor september staat deel 1 van A.F.Th.'s cyclus Homo Duplex op stapel, getiteld De vondeling, en de zeventigste verjaardag van Gerrit Krol wordt gevierd met de roman Rondo Veneziano (Querido).

Bij Prometheus verschijnt van Yann Martel Zelf, 'de fictieve autobiografie van een jonge schrijver en reiziger', wiens zucht naar avontuur hem zelfs van geslacht doet veranderen. En Hendrickje Spoor leeft zonder haar ex, de filosoof Herman Philipse, niettemin Als een godin in Frankrijk, waarmee ze doelt op het oude plaatsje Collias. Kristien Hemmerechts fietste vorige zomer door Vietnam, en dat zullen we weten (V, Atlas), en ook nadert het slotdeel van Marianne Fredrikssons reli-trilogie (Norea, De Geus).

Wie dheeft overleefd, is toe aan Boom is boos, het eerste deel van Leren lezen met Carry Slee. Waarna Leren sterven van Seneca (Athenaeum-Polak & Van Gennep) goed van pas komt.

En u bent klaar voor de zomer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden