Zomertijd

De tijd loopt weer gelijk in Israël. Twee weken nadat de Israëli's de klok een uur terugzetten, zijn nu ook de Palestijnen van de zomertijd overgegaan op de standaardtijd....

Israël ging begin september al over op de standaardtijd. Religieuze partijen hadden daarop aangedrongen omdat dat voor veel gelovigen beter uitkwam in verband met de slihot. Daarbij wordt vanaf een week voor het joodse nieuwjaar tot Grote Verzoendag voor zonsopgang hardop gebeden, bij wijze van boetedoening.

Veel Palestijnen zagen daarin geen aanleiding de zomertijd ook eerder te laten beginnen, en Palestijnen die dat wel zagen werden fel bekritiseerd door volksgenoten. Aan de andere kant zouden Israëlische militairen streng hebben gecontroleerd of Palestijnen hun horloge wel gelijk hadden gezet. Klokjes die nog de zomertijd aangaven, zouden ze hebben stukgetrapt.

Het tijdsverschil leidde ook tot verschillen van inzicht over het moment van ondertekening van het recente Palestijns-Israëlische akkoord. Zo werd de overeenkomst volgens de Israëli's van handtekeningen voorzien op 4 september even na elf uur 's avonds, en volgens de Palestijnen op 5 september kort na middernacht.

Nog iets: op de dag van de ondertekening vonden twee bijeenkomsten plaats: een 's middags voor laatste besprekingen voorafgaande aan de ondertekening en een 's avonds voor de ondertekening zelf. Om beide partijen tevreden te stellen, werd de middagbijeenkomst gepland om 17 uur Palestijnse tijd en de ondertekening om 20 uur Israëlische tijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden