Zomertijd ***

Een ongemakkelijke voorstelling, en toch de moeite waard.

Theater


***


Zomertijd naar Summertime van J.M. Coetzee, door Compagnie Dakar


15/3, Toneelschuur Haarlem. Tournee: guidokleene.com


Theatermaker Guido Kleene is geboren in Dakar, Senegal. In 2001 richtte hij zijn Compagnie Dakar op. Sinds die tijd maakt hij voorstellingen over het continent dat blijft trekken en waar hij inmiddels geregeld woont. Terwijl hij daar, in Kinshasa, bezig was met een voorstelling, verheugde hij zich al op wat hij in Nederland zou gaan maken: Zomertijd, naar het boek van J.M. Coetzee, dat speelt in Zuid-Afrika.


Dit en meer krijgen we te horen over Guido Kleene van medespeelster Eva van Manen met wie hij, samen met Hans Man in 't Veld, Zomertijd uiteindelijk maakte. Dit weekeinde ging het stuk in première.


Vaak gaat het over Kleene zelf. Ook horen we dat Van Manen (die speelt bij collectief De Hollanders) heeft gewerkt in Caïro. Hans Man in 't Veld zet uiteen dat hier drie generaties op het toneel staan, hijzelf als nestor, Kleene die begin 40 is en Van Manen die in de 20 zal zijn.


Samen spelen ze tevens scènes uit Summertime, dat autobiografisch materiaal van Coetzee omvat, de schrijver met wie Kleene zich graag identificeert. Van Manen kruipt in de huid van Julia en Margot, vrouwen die hun licht laten schijnen over de figuur Coetzee; Man in 't Veld speelt de vader van de schrijver en Kleene schuifelt rond als de onhandige J.M. zelf. Vaak stappen ze uit die rollen en praten over het leven, het theater, over je ergens thuisvoelen en ontheemd zijn - dat laatste natuurlijk als typische Coetzee-thematiek, maar ook wel een beetje Kleene-thematiek. Er wordt niet mooi geacteerd en het ziet er niet geweldig uit, met op de grond getekende contouren van Afrika een een paar bordjes die aangeven waar Voëlfontein ligt, Congo en Caïro.


Zomertijd is een ongemakkelijke voorstelling, ook omdat het zo'n Kleene-ding is. Tegelijk sluit het zo aan bij de sfeer van het boek: wat ongepolijst, ongerijmd, ontworteld. Vreemd. En toch de moeite waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.