NieuwsTv-serie

Zomerstop GTST wordt vanwege coronacrisis een maand vervroegd

De zomerstop van soapserie Goede Tijden Slechte Tijden gaat al in op 28 mei, een maand eerder dan gepland. Vanwege het coronavirus worden de opnamen, die al weken stilliggen, tot nader order niet hervat.

Dat de serie de komende anderhalve maand nog gewoon zien is op RTL 4, komt doordat de makers vooruit werken: tussen opnamen en uitzending zit gemiddeld tien weken.

‘Ik hoop dat we snel weer kunnen beginnen met draaien’, zegt creatief producent Rohan Gottschalk. ‘Maar dat gebeurt pas als wij vinden dat we de veiligheid van het team kunnen garanderen en het mogelijk is de kwaliteit te leveren die onze kijkers gewend zijn.’ Met de zender is afgesproken dat GTST na de zomer terugkeert op tv – zoals gebruikelijk.

De cast van ‘GTST’. De serie gaat eind mei met zomerstop. Beeld ANP Kippa
De cast van ‘GTST’. De serie gaat eind mei met zomerstop.Beeld ANP Kippa

GTST is Nederlands langst lopende dagelijkse soap en bestaat in oktober dertig jaar. De serie kampt al jaren met teruglopende populariteit – in het najaar van 2019 trok een aflevering op RTL 4 gemiddeld 750 duizend kijkers. Om het tij te keren, maakte productiemaatschappij EndemolShine eind vorig jaar bekend ‘creatief en financieel te investeren’ in GTST.

Een verslaggever van de Volkskrant volgt sinds december achter de schermen hoe de serie wordt vernieuwd. De producent trok nieuwe schrijvers aan, verdubbelde het aantal buitenopnames, bouwde nieuwe sets en introduceerde een nieuwe familie in het fictieve dorp Meerdijk. Omdat veel opnamen nog niet zijn uitgezonden – en de krant geen spoilers wil publiceren – staat de reportage pas eind mei in katern V van de Volkskrant.

Minder camera’s

Maandag 16 maart maakte EndemolShine al bekend de opnamen per direct drie weken te staken, omwille van de veiligheid en volksgezondheid. Daarna sleutelden Gottschalk en zijn medewerkers aan een nieuwe aanpak, die het mogelijk maakte weer aan de slag te gaan. Ze pasten scripts aan, zodat per scène maximaal twee acteurs meededen, op veilige afstand van elkaar. Castleden zouden hun eigen make-up doen en gefilmd worden door minder camera’s.

Gottschalk: ‘Er lag een uitgewerkt plan, dat de steun had van onze medewerkers. We zouden in kleinere teams werken, met behoud van kwaliteit. Maar daar heeft RTL uiteindelijk niet voor gekozen, omdat ze geen afbreuk wilden doen aan de vernieuwing van de serie die dit jaar is ingezet. Het is jammer, maar we begrijpen de keuze van RTL en het is fijn dat er nu duidelijkheid is.’

Actrice Caroline De Bruijn, die Janine Elschot speelt, maakte het nieuws donderdagavond bekend in een filmpje op het Instagramaccount van Goede Tijden Slechte Tijden. Ze drukte kijkers op het hart vol te houden en goed voor hun dierbaren te zorgen: ‘Blijf sterk en blijf vooral gezond.’

Het vroegtijdige seizoenseinde betekent dat de serie niet eindigt met de beoogde ‘zomercliff’, een spannende ‘cliffhanger’ waaraan lang is gewerkt, die zoveel vragen oproept dat kijkers na de zomerstop willen weten hoe het verdergaat. Die scène was al bedacht, maar nog niet opgenomen. ‘Uiteraard is de cliff van de week waarmee we nu eindigen ook heel spannend’, zegt Gottschalk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden