Nieuws

Zomersmog: waarschuwing voor mensen met aandoeningen aan longen, hart en vaten

Duidelijk advies van het RIVM: wie gevoelig is voor ‘zomersmog’, moet in de loop van woensdag en donderdag binnen blijven. Wat kunnen de consequenties zijn? En hoe weet jij of je tot deze groep behoort?


Gezicht op Rotterdam met smog in de lucht. Deze foto is van 15 november 2018. In dit geval blijft de warme lucht onder een koude bovenliggende laag hangen. Beeld Hollandse Hoogte / Gerhard van Roon luchtfotografie
Gezicht op Rotterdam met smog in de lucht. Deze foto is van 15 november 2018. In dit geval blijft de warme lucht onder een koude bovenliggende laag hangen.Beeld Hollandse Hoogte / Gerhard van Roon luchtfotografie

Wat is ‘zomersmog’?

Bij ‘zomersmog’, ook wel ‘ozonsmog’ genoemd, wordt de luchtkwaliteit aangetast door een ophoping van veel verontreinigende stoffen. Dat gebeurt door een combinatie van twee weersfactoren. Allereerst moet de wind veel stikstofoxiden of andere ‘vluchtige organische stoffen’ met zich meedragen, vaak omdat die vanuit het zuidoosten (Ruhrgebied) komt. Bij zonnige temperaturen worden die stoffen vervolgens omgezet in ozon, dat zich daardoor in grote concentraties ophoopt in de lucht.

Waarom geldt de smogwaarschuwing pas vanaf de middag?

Voor de omzetting in ozon is ‘heel veel’ ultraviolette straling nodig, zegt Joost Wesseling, onderzoeker luchtkwaliteit bij het RIVM. In de ochtend waren de temperaturen nog niet hoog genoeg daarvoor.

Volgens de prognoses duurt de waarschuwing tot morgenavond. Dan lijkt de windrichting te verschuiven en is er kans op onweer. ‘Dat zou vrij snel betekenen dat we geen ozonsmog meer hebben’, zegt Wesseling. Maar wind is een wispelturig fenomeen. Een slag om de arm is dus geboden.

Hoe weet je of je gevoelig bent voor ‘zomersmog’?

Vooral mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten kunnen ernstige klachten krijgen, stelt het RIVM op zijn website. Ook ouderen, kinderen en mensen die een zware fysieke inspanning leveren lopen een ‘verhoogd risico’.

Ozon is een ‘oxidatieve stof’, zegt Wesseling: het dringt makkelijk binnen in de longen. Daardoor krijgen mensen met luchtwegklachten er al gauw een ‘branderig gevoel’ van.

Als de luchtkwaliteit naar maatstaven van het RIVM ‘zeer slecht’ is, kan iedereen benauwd raken door de smog. Nu wordt die slechts als ‘slecht’ bestempeld.

Is ‘zomersmog’ echt gevaarlijk?

Echt uitzonderlijk is de waarschuwing van het RIVM niet: elke zomer is er wel een aantal keer sprake van zomersmog. Voor de mensen die er last van krijgen zijn de stoffen dan ook niet zozeer gevaarlijk, maar eerder vervelend. ‘Dat is ook waarom we waarschuwen’, zegt Wesseling. ‘Dan kunnen mensen, bijvoorbeeld door aangepaste medicatie, proberen de effecten te beperken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden