Zomers warm

Vanaf vandaag wordt het weer eens 25 graden of warmer. Dat gebeurde voor het laatst op 2 juli. Deze zomerse periode duurt zeker tot en met volgende week....

Jordi Bloem

De wind zit dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië in de oosthoek en is matig, rond kracht 3. Daarmee wordt droge en warme lucht aangevoerd. Dat betekent zonnig weer met slechts een paar kleine wolken. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 22 of 23 graden in het noordelijk kustgebied en tot rond 26 graden in het binnenland en langs de westkust.

Vanavond blijft het lang warm, in de loop van de nacht daalt de temperatuur naar waarden tussen 12 en 16 graden. In het noordoosten komen geleidelijk wolkenvelden opzetten.

Deze wolkenvelden hangen samen met een storing die vanuit Duitsland naar de noordoostelijke helft van het land trekt en daar enkele buien veroorzaakt. Morgenmiddag kan onweer voorkomen.

De buien proberen zich dan naar het zuidwesten uit te breiden, maar waarschijnlijk lukt dat niet of nauwelijks. Zo zou het in Zeeland en Zuid-Holland zonnig en droog kunnen blijven. De maximumtemperatuur varieert van 22 graden op de Waddeneilanden tot plaatselijk 29 in Brabant.

In het weekeinde houdt het hogedrukgebied boven Scandinavië stand, maar in onze omgeving is een storing actief en die levert veel bewolking op en een aantal verspreide regen- en onweersbuien. Vooral zaterdag. Plaatselijk kan dan veel regen vallen, maar er zullen ongetwijfeld gebieden zijn waar het vrijwel droog blijft. In ieder geval verdwijnt de warme lucht niet, want het wordt zowel zaterdag als zondag 22 graden aan zee tot 27 graden landinwaarts.

Begin volgende week lijkt het enkele graden warmer te worden en daarmee komt de tropische waarde van 30 graden in zicht. Bovendien breekt de zon vaker door en is de kans op regen klein.

Jordi Bloem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden