Zomers hapje: auberginekapjes

Even lijkt het erop dat de Turkse groenteman nu ook Chinese gedroogde paddestoelen verkoopt. Maar dat is toch niet zo....

Pay-Uun Hiu

‘Lekker hoor’, zegt de groenteman. ‘Mijn vrouw maakt ze met rijst en peterselie en komijnzaad.’ Alleen is zijn vrouw nu net op vakantie en de groenteman weet ook niet zo precies hoe het moet. ‘Je moet de aubergines weken en dan vullen met de rijst en dan in de oven zetten.’

We gaan het gewoon proberen. Zulke zomerse avondhapjes zijn bij een glas wijn of bij de barbecue altijd welkom. De eerste keer komen de aubergines veel te hard uit de oven. Ze drogen uit en worden daardoor niet mooi zacht. Zou de groentevrouw een laagje bouillon in de ovenschaal doen? Of er een lekkere tomatensaus overheen doen? De groenteman weet het niet. Maar tomatensaus lijkt hem wel een erg goed idee.

Voor de aubergines: week ze ongeveer 25 minuten in heet water en laat ze uitlekken. Meng de rijst met de fijngehakte knoflook en het komijnzaad. Giet er bouillon bij tot er ’n vingerkootje vocht op de rijst staat. Breng het geheel aan de kook, roer goed door, en kook de rijst in circa 20 minuten zachtjes gaar. Roer de peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Vul de aubergines met de rijst en leg ze in een ovenschaal.

Voor de tomatensaus: fruit ui en knoflook in de olie, roer er dan tomatenpuree, azijn, witte wijn en bruine suiker door. Laat heel kort opkoken en doe er dan de tomaten bij en het bouquet garni. Laat de saus op zacht vuur een half uurtje sudderen. Haal dan de kruiden er weer uit. Proef de saus, breng op smaak en giet hem over de aubergines. Zet alles circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De aubergines warm of koud opdienen.

Pay-Uun Hiu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden