Zomers en snel

Twee zomerse recepten met zachte geitenkaas, een koud en een warm. Beide zijn makkelijk en snel te maken, en geschikt als hoofdgerecht voor twee personen of voorafje voor vier....

Jacomijn de Raad

Jaren geleden stond in de kantine van de Amsterdamse Stadsschouwburg deze salade op het menu, vernoemd naar directeur Habbema. Salade Cox wordt bij ons thuis nog geregeld nagemaakt. In allerlei varianten, want met de basisingrediënten kun je veel kanten op.

Neem twee handenvol gemengde sla: maak combinaties van bijvoorbeeld ezelsoren en lollo biondo, eikenbladsla, rucola of gewone kropsla. Alles is goed, behalve ijsbergsla, omdat daar wel kraak maar geen smaak aan zit.

Roer een dressing van 4 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 eetlepels frambozenazijn, kleine eetlepel honing, zout en versgemalen peper.

Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover:

twee à drie rijpe peren of perziken of een meloentje, schoongemaakt en in grove stukken gesneden;

een à anderhalf ons zachte geitenkaas (of een flinke bol mozzarella), in niet te kleine stukjes gescheurd - dat ziet er mooier uit dan gesneden.

een ons rauwe ham, zoals parmaham, prosciutto of coppa, in lange repen gescheurd;

een handvol grofgehakte walnoten of een handvol pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan.

Eet hier stevig brood bij.

In de snelle versie van deze pasta worden tuinbonen uit de pot gebruikt. Zolang het seizoen nog duurt, kunnen verse er natuurlijk ook in. Neem dan een kilo tuinbonen om twee ons gedopte exemplaren over te houden.

Pasta met bonen en geitenkaas, nodig: 200 gram strikjespasta (farfalle); 1 gesnipperde ui; 1 gepelde teen knoflook; 3 eetlepels extra vergine olijfolie; pot tuinbonen (uitlekgewicht 230 gram) of 200 gram verse gedopte tuinbonen; snuf gedroogde majoraan; zeezout en versgemalen zwarte peper; 50 gram boter; 100 gram zachte geitenkaas; 4 eetlepels melk; 1 eigeel; flinke eetlepel kleingescheurde basilicumblaadjes.

Bak de ui en knoflookteen in de olie totdat de ui glazig is. Verwijder de knoflook. Voeg de majoraan toe, de bonen plus vocht en eventueel nog wat extra water, en warm de bonen goed door. (Of voeg de majoraan en de verse bonen toe, giet er zoveel water bij dat de bonen bijna onder staan, breng aan de kook en laat zacht koken tot de bonen beetgaar zijn.) Giet de bonen af en maal er zout en peper over. Laat even staan met deksel op de pan.

Kook intussen de pasta in ruim water met een scheut (gewone) olijfolie beetgaar. Smelt in een andere pan de boter. Roer er de kaas en melk door tot een egaal romig mengsel. Klop er van het vuur af eigeel, basilicum, peper en zout door. Houd de saus warm.

Giet de pasta af, doe haar terug in de pan en roer er de kaassaus en bonen door. Verhit het geheel al roerende nog heel even en serveer meteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden