Zomerknusheid

Bij sommige foto's klinkt muziek. Kijk naar dit beeld, vastgelegd nabij de gemeente West Maas en Waal in het grensgebied van Gelderland en Noord-Brabant. Sommigen van ons horen onmiddellijk klassiekers van eigen bodem als Onder moeders paraplu, Ritme van de regen en Als ze me missen, dan ben ik vissen.

Wellicht klinkt er ook nog een variatie op Zomer in Zeeland, de legendarische vakantiehit van Saskia & Serge: 'Regen in Nederland, jouw hand in mijn hand.'

De natste zomer sinds het begin van de neerslagmetingen in ons land, anno 1906, was die van 1966 : 411 mm in De Bilt. De één-na-natste ligt velen verser in geheugen, die van 2011: 389 mm. Dat was amper zeven jaar na het ook zeer natte 2004: 333 mm.

De droogste zomers waren die van 1921 (85 mm) en 2003 (73,6 mm). Echter: zelfs in die naar Hollandse maatstaven Sahara-achtige jaren ging menig sportvisser niet zonder paraplu van huis. Je weet het immers maar nooit. In Nederland is een zomer droog als de hoeveelheid neerslag in de De Bilt onder het gemiddelde van 220 mm blijft. In de wereld wemelt het van de gebieden waar het Hollandse droogterecord van 73,6 mm het neerslagrecord is.

Zomerregen is vaak bepalend voor de geestesgesteldheid van inwoners van een klein land in het noordwesten van Europa dat deels onder de zeespiegel ligt. In buitenlandse songs over regen valt vaak het imaginaire of symbolische karakter van de neerslag op. Neem Prince met Purple Rain: de artiest is duidelijk geen ervaringsdeskundige.

Als in Nederland over regen wordt gezongen, dan is het echte regen: 'zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam'; 'onder moeders paraplu liepen twee kindjes'; 'het regent, de pannetjes worden nat'. Deze tekstflarden roepen ook datgene op waar Nederlandse regen vaak mee verbonden is - met knusheid, een woord waar geen enkele vreemde taal een perfect synoniem voor heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden