Zomerjurk

De vrouw stond voor Azzuro in de PC Hooftstraat. In de etalage hing een zomerjurk in alle kleuren van de regenboog, zwierig, maar slank, laag uitgesneden, dunne, zwarte schouderbandjes....

Martin Bril

De vrouw was een jaar of 38 en zag er vermoeid uit. Haarlange, zwarte winterjas hing open. Daaronder droeg ze jeans eneen trui. Aan haar voeten had ze kekke cowboylaarzen met een rozeneus. Niets wees er op, maar ze had beslist kinderen.

De zon scheen uitbundig.

De blik in de ogen van de vrouw zou je best verliefd kunnennoemen; ze zag zichzelf al lopen in de jurk, of beter nog:dansen. Ze voelde de dunne stof langs haar benen strelen, deblikken van haar man, plotseling weer verliefd, op haar gericht.Tegelijkertijd passeerden de zomerjurken die ze thuis in de kasthad hangen, en wie weet zelfs jurken die ze allang niet meer had,maar waar wel mooie herinneringen bij hoorden.

Ze aarzelde.

Ze keek om zich heen. Het was niet druk in de durewinkelstraat, typisch maandagmiddag. Hier en daar wat toeristen.Op het terras van Maxis verderop twee oude dames in bontjassen.Aan de overkant een enorme neger in een spetterend blauw,fluwelen trainingspak, die draalde voor de etalage van Schaap & Citroen.

De vrouw stapte de winkel binnen.

Ze wierp even een blik op de tassen, Miu-Miu en Chloé, rechtsvan de ingang, keek de winkel in, waar niemand was, en draaidezich toen naar de pop in de etalage die de jurk droeg waarop zehaar oog had laten vallen. Ze liet even de stof door haarvingers gaan, en betastte de schouderbandjes. Daarna gleed haarhand naar het label in de rug van de jurk - een ontwerp van Dianevon Furstenberg. De prijs viel tegen, of mee - hoe je het maarbekeek.

De vrouw bekeek het van de zonnige kant. Daar was het de dagvoor, en daar was het de jurk voor. Ze kreeg bovendien preciesop dit moment gezelschap van een meisje van de winkel, en kon dusvragen in welke maten de jurk er was. Het meisje ging de vrouwvoor de trap af, naar de benedenverdieping, waar twee exemplarenvan de jurk hingen, twee zesjes, small dus.

'Dat is te klein', zei de vrouw. Behalve teleurstelling klonker ook een lichte opluchting in haar stem door. Het meisje vande winkel deed alsof ze het niet gehoord had, en reikte de vrouwde jurk aan. Ze hield hem voor zich en keek in de spiegel. Leuksandaaltje erbij, een mooie pump, klaar was Kees. De maat leektoch wel mee te vallen. 'Oké', zei ze. 'Ik wil hem passen.'

Ze verdween in de paskamer en kwam even later terug - de jurkaan. Hij paste, maar het was moeilijk te beoordelen of hij goedstond, want ze had hem over haar jeans heen getrokken. Haar truihad ze wel uitgedaan. Haar blote armen zagen er naakter dan naaktuit, haar handen waren roze van de winter. Ze draaide rond voorde spiegel en bekeek zichzelf zoals alleen vrouwen dat kunnen,kritisch, maar realistisch. 'Nee', zei ze uiteindelijk. 'Ik krijger veel te brede heupen van.' Ze lachte naar het meisje van dewinkel en schoot de kleedkamer weer in. De verliefdheid was over,maar een nieuwe zomerjurk zou er beslist komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden