Zomerhitte op Texel

De Ronde om Texel. Beeld anp
De Ronde om Texel.Beeld anp

Texel, 15 augustus 1791

De heer Hartsinck wekte ons om zes uur, maar hij had er weinig rekening mee gehouden hoe moeilijk het is om zich te kleden in een kajuit waar alles beweegt. We kwamen juist op tijd om Wieringen te zien, een dorp in Noord-Holland. Hoorn en andere steden hadden we gedurende de nacht gepasseerd.

De lucht aan dek deed me goed en ik voelde me weer beter. We zagen weldra de kust van Texel door onze kijkers. De schepen die op de rede liggen zijn niet talrijk omdat het mooie weer ze heeft doen uitvaren. Er is bij Texel altijd een oorlogsschip dat zelf geen enkele zeereis maakt. Een ander schip, zonder kanon, begroette ons via de matrozen in het want, die als soldaten waren opgesteld en driemaal hoezee riepen. Dit werd door ons schip beantwoord.

De commandeur van het oorlogsschip kwam met de sloep bij ons aan boord om zijn opwachting te maken bij meneer de gezagvoerder. Een afgezant van het schip dat de naam Berkhout droeg, werd ook ontvangen met het geschal van de scheepstrompet. Hij nodigde ons uit om na het diner naar het kamp te komen van de artilleristen van het oorlogsschip, die een oefening hielden met bommen en kanonnen.

Nadat we enige chirurgische verhandelingen enz. hadden aangehoord, zetten wij voet aan wal. De vreselijke warme verhinderde ons de wandeling voort te zetten.

Nina d'Aubigny (1770-1847), Duitse muzieklerares. Uit Niet zo erg Hollands - Dagboek van een reis naar Nederland. Vertaling Heleen Metzelaar en E.R. d'Engelbronner. Verloren, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden