Zomerfeesten Westfriese Waterweken

Zomer in Nederland: elke stad, elk dorp zijn eigen festival. De Volkskrant doet verslag...

Marcel van Lieshout

Zomerfeesten in West-Friesland? De kermis! Het klinkt knus en vertrouwd, dat aloude volksvermaak met de zweefmolen en de suikerspin. Maar in de Westfriese variant gaat het vaak om een dekmantel voor een dagen durend drankgelag.

Van dat etiket willen Westfriese gemeenten weleens worden verlost. ‘Word zelf geen attractie’ staat er op posters waarmee Hoorn (is dit weekeinde de kermis begonnen) en andere gemeenten vooral jongeren hopen aan te spreken op verantwoord drankgebruik. Want zomer in West-Friesland moet voor meer staan dan bier drinken.

Voor water bijvoorbeeld. Althans, voor water als transportmiddel om toeristen te trekken. West-Friesland voegt zich geheel naar het advies van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen van jaren terug: Holland moet zich veel sterker als waterland profileren.

Zie hier de achtergrond van de Westfriese Waterweken. Niet toevallig is het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, opgericht om de economische activiteiten in die regio te stimuleren, de ‘drager’.

Hoorn, Enkhuizen en Medemblik laten zich haast vanzelf met ‘water’ associëren, maar Schagen? Toch begint daar (dit jaar voor het eerst deelnemer en tot ergens in de 16de eeuw inderdaad aan zee liggend) de vierde editie van het zomerevenement. En wel onder ongelukkig passende omstandigheden.

Water? Schagen heeft het inderdaad volop, zo blijkt. Het plenst onophoudelijk als antieke sleepboten en ander varend erfgoed zich op de eerste dag van de Waterweken melden in het haventje van Schagen.

Dat haventje, onbekend in de regio, moet onder waterrecreanten een grotere naam krijgen, vindt de gemeente. Het is allemaal te doen om ‘het blauwe lint’ langs de Omringdijk, legt Rob Hogeles van Stadsmanagement Schagen – een ondernemersvereniging – tijdens de wel zonnige vrijdagmiddag uit. West- Friesland weet zich vereend door een 800 jaar oude en 126 kilometer lange dijk die Enkhuizen, Hoorn, Schagen en Alkmaar verbindt. De dijk is ooit aangelegd om de gemeenschappelijke vijand (water) buiten te houden, nu moet de dijk het bestaan van de gezamenlijke vriend (water) meer beklemtonen.

Zo beschouwd is het ook niet toevallig dat de plaatselijke baggeraar een van de hoofdsubsidiënten van de Westfriese Waterweken is. Het kanaal bij Schagen moet aantrekkelijker worden gemaakt voor de pleziervaart. Hogenes: ‘Natuurlijk is Friesland dé watersportprovincie, maar hier gebeurt ook wat.’

Zoals deze vrijdag. Watervertier voor kinderen, een dragonboot- race voor de ouderen. De bemanningen van de gevaarlijk smalle bootjes bestaan vooral uit personeel en of vaste gasten van twee lokale horecagelegenheden. Er gaat dus wel het een en ander in alvorens men te boot gaat. Waarschuwing van de speaker van dienst: ‘Hallo, hallo! Moeten jullie niet op de limonade overgaan?’

Marcel van Lieshout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden