Zomerboek

Op het Westfriese Lyceum in Hoorn zat de latere leraar en schrijver Robert Anker in de klas met ene Peter Pik, wiens vader een zaadhandel had....

De vroeggestorven Vlaamse experimentele dichter Hugues C. Pernath (1931-1975) schreef niettemin ruim 400 pagina's Gedichten (Lannoo/Atlas;

euro 22,5 0), nu wetenschappelijk verantwoord bijeengebracht.

Na een publicatieverbod van 20 jaar mocht het werk van Ivan Klíma sinds 1989 weer in het vaderland Tsjechië verschijnen. Sinds die tijd komt zijn werk ook in het Nederlands uit. De roman An i svatí, ani andelé uit 1999 werd vertaald door Irma Pieper: Geen heiligen, geen engelen (Wereldbibliotheek; euro 1 7,90).

Jan Lenferink gunt Ben zijn slippertjes, want altijd zal hij bij hem terugkomen. Na Dirk Wiarda en Jan Siebelink heeft nu ook Lenferink een boek over zijn hond: Ben in de stad (Prometheus; euro 1 2,50).

Voor een column hoef je helemaal niks te kunnen, stelt Jeroen van Merwijk in zijn bundel Dit lees je nooit (De Republiek; euro 1 2,50). 'Je schrijft gewoon maar wat op.' En dat deed hij, ruim 50 keer.

Eindelijk weer een dichtbundel van de flegmatische Koenraad Goudeseune: Zen uit eigen werk (Atlas; euro 1 5,-), en een keuze uit het werk van de Bosnische dichter Semezdin Mehmedinovic, vertaald door Reina Dokter: Deze deur is geen uitgang (Atlas;

euro 1 6,5 0 ).

89 jaar had uitgeverij Querido de tijd na te denken over haar negentigste verjaardag op 10 augustus, en wat doet ze? Acht boeken herdrukken. De eerste vier zijn Mevrouw Bentinck van Hella Haasse, Te h e -ran, een zwanezang van F. Springer, Boy van Bernlef en Asbestemming -een requiem van A. F. Th. van der Heijden. Voor de enkeling die ze nog niet heeft (euro 1 0,-per stuk).

Kort na de voltooiing van De ontwikkeling van het zelfbesturend landschap in Nederlands-Indië, deel 1: van 1855 tot 1942, stierf de auteur, classicus en jurist Karel E. M. Bongenaar (1935-1999). Nu is het alsnog verschenen (Walburg Pers; euro 4 9,50).

Is het Nederlandse politieke klimaat wezenlijk veranderd? Met behulp van het Nationaal Kiezersonderzoek proberen de Leidse politicologen Joep van Holsteyn en Josje den Ridder deze vraag te beantwoorden in Alles blijft anders (Aksant;

euro 1 9,5 0 ).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden