Zomerboek

Liefhebbers van Braziliaanse muziek kennen Chico Buarque (1944) als componist en zanger. Hij is ook schrijver. Zijn vernuftige en geestige roman De spookschrijver van R io (Meulenhoff; euro 1 6,95), vertaald door August Willemsen, speelt ook in Boedapest....

'En al die uilenduidingen zo gretig gelezen langgeleden/wat is daar helemaal van hangen gebleven?' De vierde bundel van dichter Frans Kuipers is getiteld Het nergensgesternte (Atlas; euro 1 5,-). Josien Laurier noemt haar verhalenbundel lollig De Verhalenbundel (Querido; euro 1 7,95).

Marina Lewycka, wier ouders uit de Oekraïne komen, groeide op in Engeland. Aldaar schreef ze Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne (vertaling Marja Kooreman; Mouria; euro 1 7,90), een roman over een bejaarde vader en weduwnaar die trouwt met een op zijn geld beluste del. Binnen korte tijd klopt hij aan bij zijn dochters om een lening.

In 1978 voltooide de Hongaarse schrijver Sándor Márai, die in 1999 (tien jaar na zijn zelfmoord) zou worden herontdekt, zijn grote roman Ke n -tering van een huwelijk (We -reldbibliotheek; euro 1 9,90). Het boek, nu vertaald door Henry Kammer, speelt in het Boedapest van voor de Tweede Wereldoorlog .

'Wat heeft hij ons veel geleerd, over zó veel dingen', roept Bill Clinton uit in het voorwoord bij Amandla!

(Contact; euro 1 9,90), de Nederlandse selectie uit de toespraken van Nelson Mandela die in 2003 verschenen als From Freedom to Future. Mandela over vrijheid, onderwijs, kinderen en Desmond Tutu.

De wereldvreemde Portugese auteur Fernando Pessoa (1888-1935) solliciteerde op zijn 44ste voor het eerst, naar een ondergeschikte positie. En werd afgewezen. August Willemsen vertaalde ook het derde en laatste deel Brieven, uit de periode 1921-1935 (De Arbeiderspers; euro 2 9,95).

'Wat wolven en chimpansees niet kunnen leren is voor de doorsnee huishond gesneden koek', namelijk wat een mens wil wanneer hij iets aanwijst. Over mens en dier handelt Intelligentie in een notendop van Wim van de Grind (Bert Bakker; euro 9,95 ).

De Amerikaanse mafioso Frank Sheeran, die overleed in 2004, voerde vijf jaar gesprekken met voormalig advocaat Charles Brandt, waarin hij de ene huurmoord na de andere opbiechtte: I Heard You Paint Houses heet Brandts boek, ook in de vertaling van Jaap Sietse Zuierveld (Vassallucci; euro 25,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden