zomerboek

De liefde voor Cicero kan ook te ver gaan, zo ondervond Erasmus reeds. De herontdekte Cicero, schrijver van sonoor Latijn, werd in de 16de eeuw onder humanisten dermate vereerd, dat deze ciceronianen niet eens meer ‘het jaar zoveel na Christus’ onder een brief wilden zetten, omdat Cicero die frase ook...

Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 32,95

André Aciman is een van oorsprong Egyptische jood die als 15-jarige jongen samen met zijn ouders midden jaren zestig Alexandrië onder druk verliet om uiteindelijk in New York terecht te komen. In de essaybundel False Papers(2001) schreef hij over die ervaring, en Michaël Zeeman oordeelde in Cicero: ‘Wondermooi beschrijft hij de gevoelens van onlesbaar heimwee en thuisloosheid, het verschil tussen ongeworteldheid en ontworteldheid.’ Van dezelfde Aciman is nu in een vertaling van Nan Lenders de roman Noem me bij jouw naam verschenen, handelend over een liefdesgeschiedenis.

Anthos; euro 19,95

Nog meer liefde in Jouw naam in het zand van de Ierse schrijfster Denise Deegan. De roman gaat over een vrouw die niet meer in de ware liefde gelooft, tot ze een man ontmoet die haar leert van het leven te genieten, maar dat gaat niet lang goed, want de twee kinderen van de man en het kindermeisje zien haar niet zitten. Dus dat wordt crisis.

The House of Books; euro 17,50

In de bundel Afwezigheidsassistente dicht Marc van Biezen (1968) over het leven in het algemeen en de dood in het bijzonder. Zijn gedicht ‘Goed en slecht nieuws’ bestaat uit deze ene regel: ‘u heeft nog een lang weekend te leven’.

Rothschild & Bach; euro 14,90

Giles Tremlett, correspondent voor The Guardian, woont al twee decennia in Spanje. In zijn boek Spaanse spoken reist hij door zijn geliefde land, in de hoop een aantal vragen te beantwoorden, zoals: waarom zweeg men tot voor kort over de Spaanse Burgeroorlog, en waarom moorden Baskische terroristen? De neerslag van zijn reis werd Ghosts of Spain, dat werd vertaald door Els van der Pluijm

Atlas; euro 24,90

Discussies over hoofddoekjes of integratie gaan in wezen over de spanning tussen de islam en de democratische rechtsstaat. In Religie in het publieke domein – Fundament en fundamentalisme, onder redactie van Donald Loose, wordt gepoogd ‘op filosofische wijze’ helderheid te verschaffen in dit debat. Het boek is de neerslag van twee colloquia die in 2005 en 2006 door Loose werden georganiseerd, met bijdragen van onder anderen Paul Cobben, Afshin Ellian, Michiel Leezenberg en Jos de Mul.

Damon; 19,90

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden