Zomerboek

De serie Kustlijn, die gedurende de zomer van 2003 te vinden was in de kunstbijlage van de Volkskrant, is een boek geworden: De kustlijn (Meulenhoff; ¬ 15,-)....

De Franse schrijver Eric-emmanuel Schmitt (1960) is vooral bekend van zijn toneelstukken, maar bewerkt ook muziekstukken en schrijft romans. Zijn begin dit jaar verschenen moderne sprookje Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran werd alom geprezen, en bovendien verfilmd. In Oscar en oma Rozerood (Atlas; ¬ 12,50) schrijft de tienjarige Oscar in het ziekenhuis brieven aan God en vertelt hij over wat misschien wel de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

'Alles wat rent, vliegt en zwemt is lekker', vertelt vrijbuiter Sil Boon aan journaliste Ineke Noordhoff (voorheen van onder andere de Volkskrant) over zijn bestaan als Texelaar. In Zee rondom - Leven op de Waddeneilanden (Atlas;

¬ 16,50) laat Noordhoff bewoners van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog aan het woord over hun leven op de Waddeneilanden.

Het Parthenon was tegelijk een icoon en inspiratiebron voor Lord Byron, Sigmund Freud en Virginia Woolf. De 2500 jaar oude geschiedenis van het gebouw dat boven Athene verrees, vormt een rijke bron van verhalen en geruchten. De tempel bleef lang intact als kerk en moskee, tot hij door christenen werd opgeblazen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het pand goeddeels herbouwd, maar op een manier die niet iedereen plezierde. In Het Parthenon (Atlas; ¬ 19,90) schrijft Mary Beard, docente Griekse en Romeinse geschiedenis van de Oudheid in Cambridge, over de historie van dat wonderbaarlijke gebouw.

Nog een kleine week en dan beginnen (13 augustus) de Olympische Spelen in Athene. Behalve de al eerder genoemde, uitgebreide herdruk van Olympische Spelen in de Oudheid van M.I. Finley en H.W. Pleket is bij Bert Bakker Asterix en Athene - Op naar olympisch goud (¬ 5,-) verschenen.

Het is een boekje van historicus Renan Royen en classica Sunnyva van der Vegt met handzame informatie en eigenaardigheden over de oude Griekse Spelen. In Ancient Greek Athletics (Yale University Press; ¬ 45), een rijk geustreerd boekwerk, buigt Stephen G. Miller zich over hetzelfde onderwerp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden