zomerboek

De uitgever neemt vast een voorschot op de ontvangst door achter op de korte roman Kiestoon van Basje Boer (1980) – die ook zingt en fotografeert – te spreken van een ‘beklijvend debuut’ (De Arbeiderspers; euro 14,95)....

‘Een goed sonnet is zolang het in goed gezelschap/ verkeert voor niemand bang, heeft veertien/ regels maar dat is slechts afspraak. Belangrijker/ is dat het je laat schrikken, je op het verkeerde been// zet’, en daarom telt ‘Een goed sonnet’ van Abdelkader Benali slechts elf regels. Zijn tweede dichtbundel heet Panacee (De Arbeiderspers; euro 14,95).

Behalve de aangekondigde krachttermen – van de Armeense uitval ‘Ptzi mazes beranit mech’ tot het Afrikaanse ‘Sit jou kop in die koei se kont en wag tot die bul jou kom holnaai’ – bevat Vloeken en schelden op reis van Emma Burgess, Mark Liegh en Mike Lepine (Adr. Heinen Uitgevers; euro 9,95) ook alleszins bruikbare kreten: ‘Gibt’s etwas esbares auf Ihrem Menu?’

Nadat hij een anekdotische reisgids voor Rome had samengesteld, rukte Luc Verhuyck op naar de bakermat van Renaissance en humanisme voor een vergelijkbaar project: Firenze (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 24,95). Hier was het dat Stendhal in 1817 zo geïmponeerd werd door de schoonheid van de stad (en met name de Gotische kerk Santa Croce, waar Michelangelo, Rossini en Macchiavelli zijn bijgezet), dat hij bijkans bezwijmde en last had van hartkloppingen, overvloedige transpiratie en ademnood.

Het eerste Rembrandt-boek ‘in gewoon, nuchter Nederlands’ is Rembrandt voor Dummies (Pearson/ Addison Wesley; euro 27,95) van Arthur Graaff en Michiel Roscam Abbing. Nuchter wil ook zeggen: ontnuchterend. Zo betwijfelt het duo al direct of de schilder wel als Leidse molenaarszoon werd geboren in het jaar 1606. Want toen hij trouwde in 1634, gaf hij op 26 jaar te zijn. Het waarschijnlijkste geboortejaar noemen zij 1607, ‘maar daar willen de organisatoren van herdenkingsactiviteiten in 2006 liever niets van weten’.

Op stap door ’t stad is niet de eerste Antwerpse taalgids, maar wel een zeer gemoedelijke. Eddy van Hee levert bijvoorbeeld deze versiertip voor in de kroeg: ‘’t Is lank geleije da’k nog me zoeijn faajn vrouke em zitte babbele’, voor in bed suggereert hij ‘Choa, da’s zoaleg!’ en voor bij de tandarts ‘Wild-eu me dan pleutselek verdoejve?’ (Uitgeverij C. de Vries-Brouwers; euro 8,95).

De masseur van Reichsführer-SS Himmler heette Felix Kersten (1898-1960). De man was een charismatische fantast, volgens Freek van Rijsinge die ‘het omstreden netwerk’ van de masseur probeert bloot te leggen in Het Kersten-Spiel (Boom; euro 17,50).

Het levensverhaal van een dakloze junk, Stuart – Een leven achterstevoren, verteld door Alexander Masters, is vertaald door Kees Mollema (Contact; euro 24,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden