Zomer kijkers Zomer kijkers

In de zomer is het goed tv-kijken, mits je goed zoekt. Dat heeft V voor u gedaan. Hierbij de leukste programma's om u op te verheugen als het post- WK-tijdperk zich aandient.

DOOR JULIEN ALTHUISIUS

WO I

De BBC staat deze zomer volledig in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die dit jaar honderd jaar geleden begon. Zo vertelt een Britse historicus (op 26 juli op Radio 4) het verhaal hoe het Verenigd Koninkrijk zich in het geheim voorbereidde op de oorlog en beschouwt historicus/filmmaker David Olusoga - in een tweedelige documentaire van een uur op BBC 2 - de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de talloze Indiërs, Afrikanen en Aziaten die meevochten en er de dood vonden. Daarnaast zendt de BBC enkele dramaseries uit die speciaal voor de herdenking werden gemaakt: Great War Diaries (3 x 60 min), gemaakt door 25 omroepen wereldwijd, die het verhaal van de oorlog vertellen aan de hand van dagboeken en brieven die nooit eerder werden gepubliceerd. En Our World War: een drieluik met persoonlijke verhalen uit de frontlinie dat wordt aangevuld met een speciale interactieve aflevering.

BBC: juli en augustus.

Lekker Weertje

Ja, dit is er eentje hoor. In Lekker Weertje neemt het niet zo erg dynamische, maar wel veelbelovende duo Philip Freriks en Erwin Krol de invloed van het weer op ons Nederlanders onder de loep. Ze gaan op zoek naar de manieren waarop je het weer kunt voorspellen (met een boomkikker bijvoorbeeld), het Nederlandse klimaat door de eeuwen heen en de invloed daarvan op onze natuur en wat voor invloed het weer op onze gemoedstoestand heeft. Ze doen nog wel meer dingen, maar we hopen vooral op een bliksem-achtige chemie tussen deze voormalig mastodonten van het NOS Journaal.

Ned 2: vanaf 17/7, 6 afleveringen.

Series bingen

Ze zitten er ongetwijfeld tussen deze zomer: de gure dagen. Maar koester ze, want op het moment dat de dikke regendruppels tegen de ramen slaan, kunt u eindelijk al die televisieseries inhalen waar uw collega's, familie en vrienden het de hele tijd over hadden en u steeds maar weer vroeg of er iemand nog koffie wilde omdat u geen idee had wat valar morghulis betekent. Gebruik de zomer om helemaal bij te raken met Game of Thrones, House of Cards, Fargo of Homeland. Dankzij Netflix of HBO kun je ze bekijken waar en wanneer je wilt. Doorgaans houdt dat in: op de bank, allemaal achter elkaar. Ook leuk om uit te proberen is de nieuwe onbeperkt-alles-kijken-dienst van RTL, de Publieke Omroep en SBS: Nlziet.

NLziet: 7,95 euro per maand. Maandelijks opzegbaar.

Netflix: 7,99 euro per maand: met een gratis maand. Maandelijks opzegbaar.

HBO: ongeveer 15 euro per maand. Maandelijks opzegbaar.

Alle Dagen Seks

De kop van het persbericht was 'Alle Dagen Seks met Arie Boomsma'. Nou, dat hoeft niet per se. Maar het idee van het nieuwe programma klinkt interessant: wat voor effect heeft het op je relatie als je dertig dagen achter elkaar, iedere dag seks hebt met je geliefde?

Natuurlijk weet de KRO het weer mooi te verpakken met termen als 'communicatie tussen mensen', 'uitdaging', 'praten over intimiteit' en 'echt naar elkaar luisteren', maar dat is allemaal niet nodig. Laat de mensen het met elkaar doen, dertig dagen lang, en kijk wat het met ze doet. Boomsma weet als geen ander hoe je ongemakkelijke situaties een beetje normaal bespreekbaar kunt maken zonder mensen daarbij voor paal te zetten. De deelnemende stellen zijn continu te volgen via radio, internet en social media. De liveuitzendingen - aan het eind van de dertig dagen - worden uitgezonden op Nederland 3.

Ned 3: 21, 22 en 23/8.

Les Revenants

Ga hier maar even voor zitten. Les Revenants, gemaakt door het Franse Canal +, is een mysterieuze, tikkie verontrustende serie over een klein bergdorp in de Franse Alpen waar plotseling mensen die zijn overleden weer terugkomen om hun leven weer op te pakken. Kan toch helemaal niet? Maakt niet uit. Les Revenants is horror verpakt in drama en won een International Emmy Award. De voertaal is Frans. Dat is ook wel een verademing na al die Scandinavische series van de afgelopen jaren.

Canvas: vanaf vrijdag 11/7, 8 afleveringen.

Documentaires

Zomertelevisie betekent niet alleen maar achterover hangen en uw hoofd laten vollopen met sportcommentaar of spannende verhaallijnen uit dramaseries, u moet uzelf tijdens de vakantiemaanden natuurlijk ook een beetje scherp houden.

Het zomer-tv-dieet is niet compleet zonder de wat zwaardere kost: de documentaires. Genoeg daarvan: Sexy Money bijvoorbeeld, over Nigeriaanse vrouwen die in Europa werden uitgebuit in de seksindustrie en nu weer terug in Nigeria een leven proberen op te bouwen. Of Stop at Nothing, een onthullend portret van wielrenner Lance Armstrong. Of the Unknown Known, over minister Donald Rumsfeld die onder presidentGeorge W. Bush medeverantwoordelijk was voor de oorlog in Irak. In het verlengde daarvan Dirty Wars, over Amerika's almaar uitbreidende geheime oorlogen.

2Doc en 3Doc: uitgezonden op Ned 2 en Ned 3.

Cabaret

Er komt een man bij de dokter. 'Dokter, ik heb een probleem. Elke ochtend schijt ik echt een enorme berg uit.' De dokter trekt zijn wenkbrauwen op en antwoordt: 'Maar meneertje, dat is toch helemaal niet erg. Het klinkt alsof u een heel gezonde stoelgang heeft. Helemaal niets mis met 's ochtends poepen.' Waarop de man zegt: 'Ja, maar steeds als het gebeurt slaap ik nog.'

U begrijpt, dit kunnen we beter aan de professionals overlaten. Gelukkig zijn die er, deze zomer: Najib Amhali, Hans Teeuwen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Javier Guzman zijn vanaf 19 juli met hun voorstellingen op zaterdagavond beurtelings te zien bij RTL4. De ene show wat recenter dan de andere.

Uweet dat u te veel sportprogramma's kijkt als u 's nachts droomt dat u het haar van Neymar verft. Of als het eerste wat u tegen uw partner zegt als die 's avonds thuiskomt: 'Ja, wéér voetbal ja.' Of als u voor het stoplicht een surplace probeert te maken met uw omafiets en kinderzitjes (met daarin de kinderen). Er valt ook nauwelijks te ontkomen aan deze sportzomer met al dat gevoetbal, gewielren en het gepraat daarover. Ontsnappen naar buiten kan, maar op een gegeven moment heeft u de witte wijn uit plastic bekertjes in het park en de afschuwelijk dure witbiertjes op het terras wel gehad. Maar bekijk het eens van de andere kant: u kunt ook gewoon thuis blijven, de telefoon uitzetten en op de bank tv-kijken met chips en cola. Er is genoeg voor iedereen.

RTL4: vanaf zaterdag 19/7.

The Honourable Woman

Velen gingen haar voor en nu maakt ook Maggie Gyllenhaal (Donnie Darko, Mona Lisa Smile, Stranger thanFiction, The Dark Knight) de overstap van cinema naar televisiedrama. In de politieke thriller The Honourable Woman speelt Gyllenhaal de rol van Nessa Stein, de dochter van een zionistische wapenhandelaar die voor de ogen van zijn kinderen wordt vermoord. Stein treedt in de voetsporen van haar vader, maar in plaats van door te gaan met het wapenleveranties, legt ze zich toe op het aanleggen van een geavanceerd data-kabelnetwerk tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Door haar benoeming als barones komt Stein echter in een politieke draaikolk terecht. Klinkt allemaal misschien een beetje ingewikkeld, maar de cast met onder anderen Tobias Menzies (Edmure Tully in Game of Thrones) en Lindsay Duncan (A Weekend in Paris) maakt in ieder geval nieuwsgierig.

BBC: vanaf 3/7, 8 afleveringen.

De Slimste Mens

We kunnen deze zomer meer van Philip Freriks genieten dan ooit tevoren. Samen met Erwin Krol doet hij dus Lekker Weertje, maar hij is vanaf 14 juli ook elke werkdag (elke! werkdag!) te zien als presentator van De Slimste Mens, met zoals we gewend zijn de prettig chagrijnige verschijning van eenmansjurylid Maarten van Rossem. Eigenlijk de leukste quiz van Nederland en zonde dat de publieke omroep dit heeft bewaard voor de zomerprogrammering. De vraag is alleen: zijn er nog wel BN'ers genoeg over om de stoelen te vullen?

Ned 2: vanaf 14/7, elke werkdag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden