'Zombie-pc's' gooien roet in het eten van de OPTA

De Nederlandse internetgebruiker blijft omkomen in de spam, ondanks het succes dat de OPTA claimt na een jaar bestrijding van ongewenste reclame per e-mail....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

'De OPTA is succesvol geweest in de bestrijding van spam van Nederlandse herkomst', zegt technisch directeur Simon Hania van Xs4all. Begin vorig jaar kwam 2 procent van de spam nog uit Nederland. Dat is nu bijna nul. Tot een zichtbare afname van de ongewenste reclamemail op het netwerk van de Amsterdamse provider heeft de OPTA-aanpak evenwel niet geleid. 'Van alle e-mail die we binnenkrijgen is 70 procent spam.' Dat is meer dan een jaar geleden.

Ook Nederland heeft last van 'zombie-pc's' die door hackers zijn 'gegijzeld'. Xs4all sluit elke dag één tot vijftig van deze computers van zijn netwerk af, zegt Hania. Ze worden gebruikt om spam te versturen of een aanval te doen op websites. Vorige week meldde het Amerikaanse bedrijf CipherTrust dat er elke dag gemiddeld 170 duizend zombie-pc's actief zijn. Een kwart daarvan staat in Europa.

De OPTA erkent dat zijn reikwijdte beperkt is. 'We kunnen alleen tegen Nederlandse spammers optreden', zegt woordvoerder Edwin van de Haar. De organisatie geeft wel klachten door aan buitenlandse zusterorganisaties.

Sinds de OPTA in mei vorig jaar werd belast met de bestrijding van spam, heeft de toezichthouder ruim 7100 meldingen ontvangen op zijn webloket Spamklacht. nl. Dat leidde tot 47 onderzoeken. Van de Haar: 'Dat lijkt weinig, maar een onderzoek kan honderden klachten omvatten over hetzelfde reclamemailtje.' De OPTA legde vier boetes op van in totaal 44.500 euro. De laatste werd twee weken geleden uitgedeeld aan het bedrijf Trendy Wheels, voor een spam over versierde wieldoppen. Er waren 526 klachten over spam per sms (op de mobiele telefoon) en 253 gevallen van spam per fax.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden