Lezersbrieven

Zolang ik te eten heb

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 5 oktober.

"China heeft veel meer last van een boycot van tomaten uit Nederland, dan Nederland van een boycot van auto's." - Michael Vis, Zoetermeer Beeld anp

Brief van de dag: Zolang ik te eten heb

De stelling van David Ricardo dat iedereen meer profiteert van mondialisering (Economie, 4 oktober) dan van protectionisme geldt alleen in de volmaakte wereld, waarbij landen elkaar niet onder druk kunnen zetten door hun gespecialiseerde productie te weren van hun handelspartners. China heeft veel meer last van een boycot van tomaten uit Nederland, dan Nederland van een boycot van auto's. Geen enkele weldenkende natie zal het risico willen lopen van anderen afhankelijk te worden. De risico's voor de voedselveiligheid en bestaanszekerheid zijn veel groter dan de belofte op een beetje meer welvaart. Zolang ik te eten heb en af en toe leuke dingen kan kopen, deert het mij niet dat ze in Koeweit allemaal in superdure auto's rijden.

Michael Vis, Zoetermeer

Wat ze vergeet

Briefschrijfster Maria Rademaker reageert als leerkracht uit de praktijk op de onwil die scholen wordt verweten bij het opnemen van schoolkinderen met speciale behoeften (O&D, 4 oktober). Wat ze vergeet is dat scholen extra geld hebben gekregen om die behoeften in samenwerkingsverbanden regionaal te regelen. Maar dat dat geld niet altijd in de klas waar de behoefte leeft, wordt ingezet.

Wat ze ook vergeet is dat deels in de speciale behoefte voorzien kan worden door de zorgverlener en de ouders van het betreffende kind te betrekken bij het onderwijs. En ten slotte vergeet ze dat het voldoen aan de speciale behoefte van enkele kinderen, alle kinderen in de klas ten goede kan komen: rust en regelmaat, gevarieerd aanbod van leermethoden (luisteren, lezen, zien, nadoen), heldere communicatie en duidelijke instructie, inzet van assistentie in de klas.

Alle kinderen hebben immers behoefte aan maatwerk, daar hoef je geen speciale behoefte voor te hebben. In de inclusieve samenleving is er respect en ruimte voor verschillen: krachten en kwetsbaarheden. En in uw geval: waar een leraar met een burn-out vroeger aan de kant zou komen te staan, zal deze in de inclusieve samenleving op een aangepaste plek kunnen rekenen. Inclusie is een zaak van ons allemaal!

Marc Beek, Harderwijk

Tweedekeuskneus

Alle lof voor Maria Rademaker die precies zegt waar het op staat: leerlingen met speciale behoeften zijn het reguliere onderwijs in geschopt. De leerkrachten moeten het maar uitzoeken. En de gewone leerlingen ook.

Financiële en personele ondersteuning zijn een farce.

Het is een bezuinigingsmaatregel die gigantische gevolgen heeft: geen hond die nog het onderwijs in wil, behalve enkele idealisten en tweede-keuskneuzen.

Maar ja, wat kun je anders verwachten van een land dat, na Portugal, in Europa het kleinste deel van zijn begroting over heeft voor zijn onderwijs?

Frits Leijnen, Limmen

Brexit is prima

Niet voor de eerste keer tekent Collignon een negatief oordeel over de Brexit. Dat is jammer. Wat me duidelijk geworden is tijdens mijn vele bezoeken aan Groot-Brittannië na het referendum, is dat het uiteindelijk het land een boost gegeven heeft. Het nieuwe elan zorgt voor een grote(re) saamhorigheid en een behoorlijk positivisme. Kom daar maar eens om op het continent! Negativisme en chagrijn voeren daar de boventoon. En als het immigratie betreft, hebben wij op het continent (wellicht Duitsland uitgezonderd) zoveel boter op ons hoofd, dat het niet aan ons is Groot-Brittannië daarin de maat te nemen. Laat Groot-Brittannië, met het oog op de Brexit, eerder een voorbeeld voor ons zijn!

Maarten van Gulik, historicus, Rotterdam

Etnisch profileren

In het stuk over etnisch profileren (Ten eerste, 4 oktober) mis ik een voorstel voor een echt onderzoek. Laat een paar politieteams de ene dag stevig etnisch profileren en de andere dag neutraal aanhouden. Bijvoorbeeld elke auto/scooter/snorscooter aanhouden met een nummerbord dat eindigt op een bepaalde letter of cijfer. Dan kun je een echte vergelijking van effectiviteit maken.

Ik ben overigens zeer tevreden met de 33 procent van de aanhoudingen die 'iets' oplevert, de 9 procent die in een aanhouding resulteert en redelijk tevreden met de 60 procent van de aanhoudingen die 'objectief en redelijk' te rechtvaardigen zijn.

Albert Knop, Hoorn

Lintje

Ik gun mevrouw Weisglas van harte een lintje, maar ik vind het ver gaan om zichzelf zo op de borst te kloppen en te zeggen hoe goed ze wel is. Ik was veertig jaar internationaal chauffeur en heb daarvoor ook geen lintje gehad. Door een arbeidsongeval ben ik aan de rolstoel gekluisterd en mijn vrouw die nog vier dagen werkt, verleent mantelzorg en krijgt daarvoor één keer per jaar een bos bloemen als mantelzorgcompliment en waardeert dit ook ten zeerste als teken dat er aan haar wordt gedacht.

Maar als het mevrouw Weisglas alleen om de 'kick' gaat, moet de gemeente Amsterdam haar maar gauw een brief sturen dat haar aanvraag is afgewezen. Weisglas moet blij zijn dat de Volkskrant een hele pagina aan haar heeft gewijd. Zij staat nu ook een dag lang volop in de belangstelling. Misschien nog wel meer dan als ze een lintje zou krijgen.

Wim Olthof, Bergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden