Zolang Brussel geen schuld kwijtscheldt duurt Griekse tragedie voort

Jeroen Dijsselbloem heeft bij zijn vertrek als voorzitter van de Eurogroep een mooi geschenk overhandigd aan zijn opvolger Mario Centeno.

Griekenland kan deze zomer worden losgekoppeld van het Brusselse geldinfuus waaraan het acht jaar vastzat. De Griekse minister van Financiën kan net zoals zijn Nederlandse collega zelf weer leningen plaatsen op de kapitaalmarkt en hoeft geen bedelbrief meer te schrijven naar het Europese noodfonds. De laatste bedragen uit het steunprogramma - 6,7 miljard euro - worden de komende maanden overgemaakt.

Griekenland is van ver gekomen sinds de tijd dat iedereen het had over Grexit en het woord Brexit nog niet bestond. De regering van premier Tsipras heeft de bezem door de bureaucratie van het land gehaald nadat het tussen 2001 (het jaar dat Griekenland tot de eurozone toetrad) en 2010 (het jaar dat daar de eurocrisis begon) op veel te grote voet had geleefd en dat met statistische malversaties had verdoezeld.

Het land heeft zoveel bezuinigd dat er nu een 'bewezen' primair (voor rente op en aflossing van de schulden) overschot op de begroting is. Daarnaast zijn 95 van de 110 hervormingen doorgevoerd die de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) van het land in ruil voor de steun had geëist. De Grieken gaan niet meer op hun 50ste met pensioen, hebben allerlei overheidsdiensten geprivatiseerd, gezinstoelagen verlaagd en de energieprijzen geliberaliseerd. Zelfs het stakingsrecht is aan banden gelegd, wat volgens critici van Griekenland de eerste slavennatie van de EU heeft gemaakt. Er zijn ook lichtpuntjes. De werkloosheid is gedaald van 27 procent naar 20 procent. De kredietrating is deze maand verhoogd tot een enkele B. En de rente die Griekenland moet betalen op obligaties met een looptijd van tien jaar is nu 3,9 procent, tegen 40 procent in 2012.

Toen werd voorspeld dat Griekenland voor het einde van het jaar de eurozone zou hebben verlaten. Nu koppen kranten 'Einde Griekse crisis in zicht' (Het Financieele Dagblad), 'Griekse lente' (Financial Times) en 'Griekenland bijna normaal land' (AD).

Sinds 2010 is echter de staatsschuld van Griekenland gestegen van 126 procent naar 180 procent van het bbp, ondanks het feit dat particuliere schuldeisers 100 miljard hebben moeten afschrijven. Het bbp van Griekenland is in diezelfde periode met eenderde teruggelopen, waardoor de armoede is geëxplodeerd. Zelfs als de huidige hoogconjunctuur aanhoudt, duurt het nog tot 2060 voordat de Griekse overheidsschuld onder de grens van 100 procent van het bbp komt.

Tot nu toe hebben de EU-landen volgehouden dat Griekenland deze schuld tot de laatste cent zal moeten aflossen, hetgeen volstrekt onrealistisch is. Zolang ook Brussel geen schuld kwijtscheldt, is het laatste bedrijf in deze Griekse tragedie nog niet begonnen.

Vooralsnog is dus vooral de verpakking van Dijsselbloems cadeau heel mooi. Wat erin zit is erg fragiel.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden