Zoetzure prei met rouille

Volkskeuken: Sake Slootweg

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: zoetzure prei met rouille (voorgerecht voor 2 personen).

Foto Studio V

Als kind consumeerde ik wel een liter melk per dag: Brintapap als ontbijt, warme chocolademelk in de middag en twee glazen melk bij het avondeten. Melk was goed voor elk en vooral voor kinderbotten, vonden mijn ouders. Dit kindermenu groeide uit tot een volwassen zuivelliefde. Ik drink cappuccino's, haal Jerseyboter in de speciaalzaak en loop het zuivelschap niet voorbij zonder voor de zekerheid een kuipje crème fraîche mee te pakken. Aardappelen gekookt in melk, of kip gepocheerd in room, vind ik heerlijk.

Met deze voorkennis belden vrienden C. en T. mij laatst op. Die avond zou ik bij ze komen eten. 'We moeten je iets vertellen', zei vriendin C. plechtig. Ging het etentje niet door? Waren ze zwanger? Was het uit? Nee. 'Sake', zei ze voorzichtig, 'sinds kort eten wij veganistisch. Vanavond, een hele avond geen room. Gaat dat wel lukken?'

Het moment dat vrienden denken dat je zonder crème fraîche de avond niet doorkomt, is een moment om eens in de spiegel te kijken. Mijn goede voornemen voor 2018 is dan ook C. en T. vaker te eten te vragen. Dat is niet alleen heel gezellig, maar dan laat ik de zuivel ook eens staan. Dat kan ik namelijk best.

Bereiding

Snijd het groen en het kontje van de prei en trek de buitenste één of twee lagen bladeren weg. Snijd in stukken van 3 centimeter breed en was grondig. Stoom de prei in een bodempje water met een snufje zout in een afgesloten pan op matig vuur in 7 minuten beetgaar. Roer azijn, suiker, zout en water met tijm en peperkorrels door elkaar, voeg de prei toe en zet een paar uur afgedekt weg in de koelkast. Snijd de geroosterde paprika in stukken en doe deze met de knoflook en wat zout en peper in een maatbeker. Pureer tot moes met de staafmixer. Roer het broodkruim en de olijfolie erdoor en pureer tot een gladde massa.

Laat de stukjes prei voor het opdienen uitlekken op keukenpapier. Eet de prei met de rouille en wat toast als voorgerecht, of met aardappeltjes uit de oven als hoofdgerecht.

volkskeuken@volkskrant.nl

Foto Sake Slootweg

Ingrediënten:

- 3 dunne stronken prei
- 150 ml wittewijnazijn
- 1 eetl. zout (15 gr)
- 2 eetl. suiker
- 175 ml water
- 2 takjes tijm
- 10 witte peperkorrels
- 1 geroosterde paprika uit een pot
- 1 klein teentje knoflook, zonder schil
- 3 eetl. panko-broodkruim of zelfgemaakt paneermeel
- 50 ml olijfolie

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V