RECEPT

Zoetzoute Chinese walnootkoekjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chinese walnootkoekjes (ongeveer 30 stuks).

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Eigenlijk had ik jaozi willen maken. Over twee weken, op 8 februari is het Chinees nieuwjaar en begint het jaar van de aap. Samen jaozi (dumplings) maken is een van de rituelen die bij het nieuwjaarsfeest horen. Een tijdje terug waren de Dumpling Sisters in Nederland, twee Chinese zusjes uit Nieuw-Zeeland die van dumplings hun handelsmerk hebben gemaakt.

Eten was altijd al de spil geweest in het bestaan van Amy en Julie Zhang die elke zondag meegingen met hun ouders, die met een eetkraampje op de Riccarton Rotary Sundaymarkt van Christchurch stonden. Overgeleverd aan de Britse collegekeuken sloeg de heimwee naar hun eten thuis toe en begonnen ze een kookblog met Chinese gerechten en dimsumhapjes. Het blog werd een succes, dus kwam er een boek en de Nederlandse vertaling ervan. The Dumpling Sisters. Meer dan 100 Chinese familierecepten verscheen bij Good Cook, de uitgeverij van kookwinkel Oldenhof.

En zo kwamen de zusjes in Hilversum bij Oldenhof een dumplingworkshop geven. Samen dumplings maken is heel genoeglijk: gezellig deeg kneden, groenten fijnhakken voor de vulling en die in de deeglapjes tot mooi geplooide halve maantjes vouwen.

In je eentje is er niet veel aan en is het erg bewerkelijk. Gelukkig is het boek van Amy en Julie Zhang een gedegen dwarsdoorsnede van de Kantonese keuken, vol klassiekers zoals de eenvoudiger zoetzoute walnootkoekjes, die vaak dienstdoen als nieuwjaarspresentje.

Ingrediënten
bakpapier

190 g. bloem

65 g. maizena

1/4 theel. zout

1/4 theel. zuiveringszout

75 g. roomboter, op kamertemperatuur

75 g. reuzel (of plantaardige margarine), op kamertemperatuur

110 g. kristalsuiker

1/2 theel. vanille-essence

1 ei, losgeklopt

10 walnoothelften, fijngehakt

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden. Meng bloem, maizena, zout en zuiveringszout in een kom. Zeef tweemaal, zodat alles goed is gemengd. Meng met een mixer in een andere kom de boter met de reuzel (of plantaardige margarine), suiker, vanille-essence en twee theelepels van het losgeklopte ei. Zeef het bloemmengsel bij het botermengsel, voeg de stukjes walnoot toe en kneed tot deeg.

Maak van ¿ eetlepel deeg een balletje en leg het op de bakplaat. Laat ca. 3 cm vrij tussen de balletjes. Druk elk balletje plat met de dop van een fles, zodat je de afdruk van een cirkel ziet. Bestrijk de bovenkanten van de koekjes met de rest van het ei. Bak ze 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Zet de oven uit en laat de koekjes 2 tot 3 minuten in de oven staan. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor je ze serveert.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden