Zoetste programma op tv had wrang bijsmaakje

Heel Holland bakt Kerstmis in de zomer, met Martine Bijl die de kijker begroet alsof er niets met haar gebeurd is.

Julien Althuisius
null Beeld anp
Beeld anp

Het was een beetje een raar begin. Niet omdat Martine Bijl gehuld in een muts en sjaal tegen een overduidelijk neppe achtergrond van besneeuwde bomen ons welkom heette bij de kerstspecial van Heel Holland Bakt, maar omdat het Martine Bijl was. Bijl werd in september getroffen door een hersenbloeding en hoewel inmiddels gelukkig aan de betere hand (ze sprak de voice-over in voor deze special), is ze voorlopig nog niet de oude. Maar omdat de opnamen in juli plaatsvonden, begroette Bijl de kijker alsof er niets aan de hand is. Het gaf het zoetste programma op de Nederlandse televisie een wrang bijsmaakje.

Bevreemdend kerstprogramma

Om budgettaire redenen was het misschien een handige keuze om de kerstspecial meteen na de reguliere opnamen in juli te draaien. Maar het resultaat was een zuinig aandoend en bevreemdend kerstprogramma in de volle zon met deelnemers die in zomerse jurkjes en luchtige overhemden kersttaarten stonden te bakken in een decor van dennenbomen en slingers.

Ondanks de amateuristische presentatie smaakte de kersteditie van Heel Holland Bakt verder als vanouds. De nummers twee, drie en vier van de afgelopen seizoenen nemen het in deze drie afleveringen tegen elkaar op en dus konden we ons weer even verheugen op bijvoorbeeld Evert en zijn 'gezellige' (gezellig want alcohol) baksels uit het eerste seizoen en 'emotiebakker' (want af en toe een zichtbare emotie) Farida.

Onvervalst Evertje

De eerste opdracht was het bakken van een kersttaart met chocola, karamel en pecannoten. 'Iedereen kent mij inmiddels', lachte Evert, 'en ik moet proberen er iets van te maken' en hoppa, weg was de lach. Alsof hij al aanvoelde wat er ging gebeuren. Evert maakte namelijk een onvervalst 'Evertje'; iets wat heerlijk smaakt, maar er niet uitziet. En inderdaad; zijn bouwsel van een met dikke karamelsaus en pecannoten overgoten chocoladetaart zag er best lekker uit, maar ook een beetje genant. Exit Evert.

De volgende die het veld moest ruimen was Beth, die de technische opdracht verprutste. Het was iets met een pasteibakje maken voor de kerstragout, alleen dan zonder de ragout. Een beetje saaie opdracht (alleen maar bladerdeeg en wat bakvormpjes), maar natuurlijk weer veel moeilijker dan gedacht.

Kerstboom van marsepein

Het spektakelstuk, de laatste opdracht, moest een kerstboom van minstens 30 centimeter hoog zijn. Corine besloot een boom van gebakken marsepein te maken, een plan waarvan je zou denken dat het gedoemd was om schitterend te mislukken. Het lukte echter schitterend. Net als de chocoladeboom van Matthieu. Bij Michiel ging het minder voortvarend.

Gelukkig voor hem viel zijn wankele poging tot een cakekerstboom in het niet bij het baksel van Farida. 'Hij ziet er een beetje uit als een Barbapapa' zei Janny over Farida's red velvet cake met groen glazuur. Een Barbapapa die na de kerstborrel nog iets te lang de kroeg in was gegaan en daar in een vechtpartij was beland. Farida was de derde die met een groot rood kerstcadeau de Heel Holland Bakt-tent uitliep. De stralende, warme julizon tegemoet.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden