Zoete lotuswortel

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten

Zoete lotuswortel
1 lotuswortel
olie
honing
limoen (eventueel)
komkommer of verse koriander


Vorig jaar probeerden we de mond van de Keukengod te lijmen met zoete rodebonencake. Volgens goed Chinees gebruik gaat de Keukengod elk jaar vlak voor Chinees oud en nieuw naar de grote Hemelkeizer om verslag te doen over de familie waar hij een heel jaar heeft gebivakkeerd.

Om te zorgen dat hij aardige dingen vertelt, smeer je z'n mond letterlijk met stroop of andere zoetigheid. De cake mislukte jammerlijk, maar blijkbaar is de poging toch gewaardeerd, want we hebben er geen aanwijsbaar schadelijke gevolgen van ondervonden.

Nu de Volkskok in Xiamen in Zuid-China alle voorbereidingen kan volgen voor het grote nieuwsjaarsfeest op 18 februari, wanneer het jaar van het varken wordt ingeluid, is het nog maar de vraag of die cake ook echt zo mislukt was. Op de markten zijn al varkentjes in alle soorten en maten te krijgen, vooral de goudkleurige minizwijntjes doen het goed. Tussen alle blingbling staat ook een oud echtpaar met diverse soorten nieuwjaarscake. En tussen de gifgroene en knalroze kleefkussentjes ligt inderdaad de bruinige rodebonencake.

Kookleraar, tolk en gids Li Wen heeft helemaal niks met de Keukengod. Hij vindt dat je gewoon altijd lekker moet koken. Onvermoeibaar en in hoog tempo stapt hij over de markt, met één blik ziet hij wat deugt en niet, en kiest hij spullen waar je in Nederland nou niet direct raad mee weet.

Lotuswortel, om maar eens wat te noemen. Tijdens een lunch in een deftig hotel hier aan de haven gegeten in soort lichte zoetzure marinade. Erg lekker. Misschien lust de Keukengod wel zoete lotuswortel van Li Wen. Een doodsimpel gerecht en vele malen lekkerder dan die stomme rode bonencake.


Bereidingswijze

Snijd de lotuswortel in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Verhit een flinke hoeveelheid olie in de wok, genoeg om de plakken lotuswortel in te frituren. Wacht tot de olie goed heet is. Frituur de lotuswortel tot deze mooi geel kleurt en haal de plakjes dan uit het vet en laat ze even uitdruipen. Rangschik een laag lotusplakjes mooi op een bord en bestrijk ze met honing. Druppel, indien gewenst wat limoensap erover heen. Leg dan een volgende rij lotusplakjes op het bord en bestrijk wederom met honing en bedruppel met limoensap. Ga zo door tot alle plakjes gedaan zijn. Maak het bord op met sierlijk gesneden komkommerplakjes of koriandertakjes.

Pay-Uun Hiu


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden