Zoet vliegen?

Vorige week voer een havenrondvaartboot bij onstuimig weer over de Nieuwe Waterweg. Storm, en dat kwam de gastheer goed uit....

WOUTER KLOOTWIJK

Tijdens de tocht werd een proeverij gehouden. Een dorre plak gekookt ei, een verrukkelijk tomaatje, een buitengewoon smerige plak ham waar honing aan kleefde, een klein aardappeltje, een vrucht, een blok jonge kaas, een schijf aubergine in olijfolie, een garnaal en nog meer niks bijzonders. De proevers werd gevraagd op een formulier in te vullen hoe zoet ze de dingen vonden (niet zoet = 1, heel zoet = 10) en hoe lekker (vies = 1, heerlijk = 10). En er was ruimte op het formulier voor vrij schelden. De Volkskeuken ging hevig tekeer over het ei en de ham. Maar daar ging het de onderzoeker niet om, bleek later. Hij wou iets aantonen en daarbij kwam hem de storm goed uit. Hoge golven, slecht zicht.

De proeverij werd op de wal nog eens herhaald. Dezelfde narigheid en het heerlijke tomaatje moesten beoordeeld worden in een geheel andere ambiance dan die stampende rondvaartboot. Weer dat formulier, en weer vrij schelden.

Nog voor de uitslag van de proef bekend was, legde de onderzoeker uit wat ie hoopte aan te tonen. Hij had iets ontdekt. Zijn commerciële smaakbureau werkte met bijzonder goeie proevers die haarfijn hun oordeel konden geven over een nieuw soepsoort of nieuw bier. Weg met die goeie proevers, je moet normale hebben, want die weten veel beter te zeggen wat ze lekkere soep vinden en die zijn het ook die het straks kopen moeten.

Met zo'n groepje normale proevers ging de onderzoeker heen en weer vliegen tussen Amsterdam en Milaan. In opdracht van een vliegtuigvoederkeuken. Wat vinden ze lekker in de lucht? Zoet! De dingen moeten zoeter daarboven. Want normale mensen vinden vliegen vervelend. Ze liggen in de stress onderweg. Zoete dingen blijken dan erg gewaardeerd te worden, een soort troost. Uit het onderzoek op de rondvaartboot in de storm had iets dergelijks moeten blijken. De proevers hadden zich wat ongemakkelijk moeten voelen. Dan hadden ze vanzelf de zoetigheid op de deinende boot hoger gewaardeerd dan dezelfde zoetigheid veilig in een genoeglijk eethuis op de wal.

Het pakte anders uit. Die boot wou maar niet vergaan, de mensen aan boord hadden geen momentje last van stress en uit de formulieren bleek dat vieze ham gewoon vieze ham werd gevonden en een plak ei een plak ei. En waarom nemen mensen die gaan vliegen nooit brood mee van huis? Onderzoek dat eens.

Wouter Klootwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden