Zoenen in de metro mag nu in China

De oudere generatie is er wat ongemakkelijk onder, maar de erotiek rukt op in China. Op straat is het gedrag vrijer dan ooit....

Van onze correspondent Hans Moleman

Zij zoent hem zacht in zijn hals. Verliefde blikken. Lippen die elkaar vinden. Nog een keer. Een mevrouw in de veertig ziet het glimlachend aan. De meeste anderen in de coupé negeren het getortel.

Alleen een oudere man in grijze colbert kijkt wat verstoord naar het stel. Wat zou hij denken? Waar moet dat heen met China, als de jeugd zich nu ook al overgeeft aan westers bourgeoisgezoen in het openbaar? Of zou hij gewoon jaloers zijn, omdat hij zelf niks mocht toen hij jong was?

De liefde wordt vrijer in China, al gaat het met horten en stoten. Gearmd door het park, flirten bij de McDonald's, een zoen in het openbaar, vroeger was het taboe, maar nu is het geen zonde meer. De opmars van de mobiele telefoon heeft ook bij de verlegen Chinezen tot een explosie van verliefd sms-verkeer geleid. Speed-dating is al gesignaleerd.

Het is normaal, zo verklaarde een Chinese socioloog onlangs in de staatspers ter geruststelling van conservatieve geesten: wie het economisch beter krijgt, wil ook een beter lustleven.

Erotiek is ook snel een geliefde verkoopmethode geworden. Auto's, parfum en lingerie: in een stad als Shanghai wordt de moderne consument bestookt met reclame-uitingen met verleidelijk geklede vrouwen - en ook de sexy Chinese man is in tv-clips en op billboards aan een voorzichtige opkomst begonnen.

Het Chinese bedrijfsleven speelt dezer dagen ongeremd in op de herwaardering van de liefde. Ook in China is 14 februari Valentijnsdag geworden, vooral dankzij de inzet van de commercie. Elk zichzelf respecterend hotel heeft romantische dinerarrangementen in de aanbieding, een beetje winkelcentrum organiseert iets om de aandacht van verliefde kopers te trekken.

Soms gaat het weinig fijngevoelig: een grote bioscoop in het centrum van Shanghai geeft zaterdag bijvoorbeeld condooms aan zijn klanten. In Tianjin, in het noorden van het land, houdt een supermarkt met de wervende naam 'Iedereen is gelukkig' een kusmarathon. Het stel dat het langst aan elkaars lippen hangt kan tweeduizend renminbi (tweehonderd euro) verdienen.

De Chinese autoriteiten, die vanouds gewend zijn strikt over de zeden en gewoonten van het volk te waken, kijken toch wat bezorgd aan tegen dat soort stunts. Een kus in het openbaar, alla, maar er een wedstrijd van maken, dat gaat volgens sociologen die werden geconsulteerd door het staatspersagentschap Xinhua toch wat ver.

'De meeste klanten van middelbare en oudere leeftijd beschouwen de wedstrijd als ongepast', meldt Xinhua. 'Het is een aantasting van de Chinese traditie van terughoudendheid'. Maar de zoenwedstrijd gaat toch door.

Soms vliegt de Chinese liefde ook helemaal uit de bocht, en wordt het een echt drama. Zoals in het geval van Peifang. In mei vorig jaar kreeg de 24-jarige Shanghainese bijtend zuur in haar gezicht geworpen door haar rivale Yufang, enkele dagen voordat ze zou trouwen met Jiayong.

Het was een tragisch mislukte kantoorromance. Yufang (27) was Jiayong, een chauffeur van het bedrijf waar de beide vrouwen werken, verliefde sms-jes gaan sturen, terwijl hij al verloofd was. Toen hij haar liet weten dat hij al bezet was en ging trouwen, werd de afwijzing een obsessie voor haar. Ze bleef sms-en, en ze begon te dreigen. Dat ze zelfmoord zou plegen, dat ze Peifang zou verminken.

Toen haar familie, gewaarschuwd door het verloofde stel, haar probeerde te overreden niet zo gek te doen, beloofde ze ermee op te houden. Maar in haar hoofd bleef de obsessie doorspoken. Drie dagen voor de huwelijksdag stapte ze met een fles met een halve liter afbijtmiddel naar het bureau van Peifang, en gooide het in haar gezicht.

Peifang eist nu voor de rechtbank een schadevergoeding van 1,37 miljoen renminbi (130 duizend euro). Het huwelijk is doorgegaan, maar ze heeft plastische chirurgie nodig om haar geschonden huid te herstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden