Zoektocht omroepbaas loopt uit

Een half jaar geleden is het alweer dat de voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, Harm Bruins Slot, liet weten de komende zomer te stoppen....

Ook voor de Publieke Omroep geldt namelijk de Balkenende-norm: de nieuwe voorzitter mag niet meer verdienen dan 171 duizend euro. Dat is lastig, omdat de twee andere bestuurders – Cees Vis (ex-PCM) en Ruurd Bierman – dan met 195 duizend euro meer verdienen dan hun nieuwe ‘baas’. Het is ook vervelend, omdat goeie kandidaten vaak (fors) meer verdienen dan de premier. NPS-voorzitter en oud-D66-minister Roger van Boxtel was zo iemand, maar als baas van zorgverzekeraar Menzis verdiende hij vorig jaar 247 duizend euro. Van Boxtel zou niet meer meedoen.

Dat geld zou ook kunnen spelen bij Melanie Schultz, een andere naam uit de wandelgangen in Hilversum. De oud-VVD-staatssecretaris is sinds februari directeur zorginkoop bij verzekeraar Achmea. Schultz is ook van de verkeerde partij, net als Kamerlid en oud-bewindsman Atzo Nicolaï, die ook wordt genoemd: de VVD is altijd zeer kritisch over de Publieke Omroep. En het betreft hier een politieke benoeming. De raad van toezicht bepaalt wie het wordt, maar wel ‘met instemming van de minister’, de PvdA’er Plasterk.

Broertjes
Onder meer vanwege deze oud-columnist op Media wordt ook Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes genoemd als opvolger van (de CDA’er) Bruins Slot. Ingewijden geven hem echter weinig kans, nu de discussie over de ‘linkse’ Publieke Omroep weer is opgelaaid. Als de actualiteitenrubrieken ‘drie keer de Volkskrant ’ zouden zijn, ligt het niet voor de hand dat de baas van deze krant aan het roer komt. Volgens een column van RTL’s Frits Wester heeft Broertjes echter ‘voorlopig de beste papieren’.

Dat zou het CDA slecht uitkomen, want de christen-democraten schijnen de hoogste post in Hilversum per se te willen behouden. Jaap van der Ploeg (ex-NOS, ex-RVD, ex-Philips) wordt genoemd, maar zou te licht en te oud zijn. Eerder deed de ook naam van oud-bewindsvrouw Yvonne van Rooy (baas van de Universiteit Utrecht) de ronde. Volgens Wester willen de CDA-burgemeesters Leers en Rombouts ook graag.

Outsider Ben Knapen (ex-NRC, ex-Philips, ex-PCM) is afgevallen. ‘Maar je weet het maar nooit, nu het zo moeilijk is iemand te vinden’, zegt een betrokkene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden