Nieuws

Zoektocht naar overlevenden aardbeving Turkije en Syrië gaat hele nacht door, bemoeilijkt door winterweer en naschokken

Duizenden reddingswerkers in Turkije en Syrië waren ook vannacht onophoudelijk bezig met het zoeken van overlevenden van de zware aardbeving van gisteren. Naschokken en het winterweer hinderen de zoektocht, waardoor de overlevingskansen van mensen onder het puin slinken.

Joram Bolle
In de Turkse stad Hatay brengen slachtoffers van de aardbeving onder een geïmproviseerde tent de nacht door. Beeld AFP
In de Turkse stad Hatay brengen slachtoffers van de aardbeving onder een geïmproviseerde tent de nacht door.Beeld AFP

Het officiële dodental in beide landen is inmiddels opgelopen tot in totaal 5.000: ruim 3.400 in Turkije en 1.600 in Syrië. De vrees is dat het daar niet bij blijft. De crisismanager van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie acht het niet uitgesloten dat er in totaal meer dan 20 duizend dodelijke slachtoffers zijn.

Vanuit Istanbul zijn zo’n 13 duizend reddingswerkers vertrokken naar verschillende getroffen gebieden. Het gaat om een internationaal gezelschap. Veel landen hebben hulp toegezegd, waaronder ook Nederland. Maandagavond landde een team van 65 reddingswerkers in Adana, in Zuid-Turkije. Dat team beschikt over acht reddingshonden en hoopt ‘over enkele uren’ aan de slag te gaan.

Ook in Syrië, zoals hier in Besnaya, zijn reddingswerkers volop bezig.  Beeld AFP
Ook in Syrië, zoals hier in Besnaya, zijn reddingswerkers volop bezig.Beeld AFP

Daarnaast is er onder meer hulp vanuit Duitsland, Griekenland, Israël, Hongarije, Japan, Mexico, Zuid-Korea en Zwitserland. Ook Rusland heeft opvallend genoeg hulp beloofd. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken sprak daarover in talkshow Op1 zijn verbazing uit, gezien de oorlog die het land voert in Oekraïne.

Volg alle laatste ontwikkelingen hier in ons liveblog

Hulpverleners hebben nog niet alle getroffen gebieden kunnen bereiken. Zo staan de wegen rondom het Turkse Kahramanmaraş, dicht bij het epicentrum, volgens de BBC muurvast. Naschokken, waarvan sommige erg krachtig, bemoeilijken de reddingswerkzaamheden. Rond 3.15 uur ’s nachts, plaatselijke tijd, was er in Centraal-Turkije een schok met een kracht van 5.6. In totaal waren er sinds gisteren al zeker honderd naschokken met een kracht van meer dan 4.0.

Ook de weersomstandigheden spelen in het nadeel van zowel de reddingswerkers, mensen onder het puin als de overlevenden. In Turkije en Syrië is het op veel plekken op of onder het vriespunt, in sommige gevallen met sneeuw. In de Turkse stad Osmaniye was er afgelopen nacht sprake van stromende regen. Duizenden mensen brachten de nacht buiten door, omdat hun huizen zijn verwoest.

De politieke situatie in Syrië maakt coördinatie van het reddingswerk daar nog lastiger. Delen van het land worden gecontroleerd door het regime van president Assad, terwijl de oppositie de controle heeft over andere gebieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden