Zoektocht naar geld voor farao op podium

Als een producent er iets in ziet, als de sponsors over de brug komen, en als theaterdirecteuren een gaatje in hun programmering willen maken, lopen over een paar jaar de Egyptische farao Cheops, zijn schone dochter Mira, een stoet afgebeulde arbeiders en archeoloog dr....

Vooraf serveerden Egyptische slavinnen warme dranken en zoet gebak. Maar belangrijker waren toch de liedjes en het verhaal, waarmee schrijver Roel Pieters en componist Edwin Schimscheimer de artistieke en zakelijke belangsteling voor hun musicalidee wilden wekken. Vijf jaar zijn zij al bezig om het verhaal van Cheops en zijn gigantische piramide vorm te geven. Er zijn al hondervijftig medewerkers, waaronder een enorm koor, met Cheops in de weer geweest.

De makers hebben het beproefde recept van de onmogelijke liefde als uitgangspunt genomen. Dit keer is het de verhouding tussen de arbeider Amon (Perry Dossett) en koningsdochter Mira (Nurlaila Karim) die tot mislukken is gedoemd. Daaromheen ontwikkelt zich een machtsspel tussen farao Cheops (Ernst Daniel Smid), die zijn volk en de goden wil verbazen met de bouw van een megalomaan grafmonument, en de tweede in rang aan het hof, vizier Hemioenoe.

Bij de presentatie nam Ben Cramer die rol voor zijn rekening, maar de makers mikken op Henk Poort. Ook met de rest van de beoogde cast is niets mis. Als het allemaal lukt, is het niet moeilijk te voorspellen dat Nurlaila Karim, die ook Rent naar zich toe trok, de magneet van deze productie zal worden.

De mystieke Egyptische achtergrond werkte goed in onder meer Andrew Lloyd Webbers Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, en opera's als Aida, maar er zal nog heel wat aan de musical Cheops gesleuteld moeten worden, voordat hij geschikt is voor een groot publiek. In de impressie die we te zien kregen waren de liedjes buitengewoon stroperig en verstikten de museumzaal onder een zwaarmoedige Mahler-deken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.