Zoektocht naar bedolven scholieren

Reddingswerkers in de Oost-Turkse stad Bingöl en omgeving waren gisteravond laat nog wanhopig bezig te zoeken naar overlevenden van de aardbeving die de stad donderdagochtend in alle vroegte trof....

ReutersAFP en AP

De beving had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en vond plaats even voor half vier in de ochtend. Zij duurde zeventien seconden. Twintig gebouwen en een brug in de stad werden verwoest. Er zouden duizend gewonden zijn. Het epicentrum van de beving lag in de gelijknamige provincie, die overwegend wordt bewoond door Koerden. Verscheidene dorpen zijn getroffen.

Het ziekenhuis in Bingöl raakte zwaar beschadigd. Daardoor moesten gewonden in de open lucht worden behandeld.

De reddingsoperatie concentreerde zich op de kostschool in Celtiksuyu, waar nog 91 kinderen onder het puin liggen. Donderdagavond waren 93 kinderen gered en waren de lichamen van 14 anderen en dat van een onderwijzer geborgen.

De elfjarige Mustafa Günala werd gered door de conciërge die hem en een groep andere scholieren uit de puinhopen wist te leiden. 'Ik snapte niet wat er gebeurde', vertelde hij, 'opeens zag ik het plafond op me af komen.'

Zijn medescholier Olcay Kirac zei dat hij wakker was geworden doordat er wat puin op zijn hoofd viel. 'Ik wist niet wat er aan de hand was, maar mijn vriendjes zeiden dat er een aardbeving was.'. Olcays broertje kwam om. Terwijl reddingswerkers met zwaar materieel de restanten van het vier verdiepingen tellende gebouw te lijf gingen, groeven anderen met hun blote handen in de berg steen, beton en verwrongen ijzer. Zij werden gadegeslagen door wanhopige ouders die zich keer op keer naar voren drongen zodra er weer een kind was gevonden. Militairen hielden deze op afstand.

De twee zonen van Shenaz Genc (30) - tien en twaalf jaar oud - zaten beiden op de kostschool. 'Ze liggen hieronder', riep ze, 'zelfs God weet niet hoe ik lijd. Moge Hij hen beschermen.'

Volgens de leider van het reddingsteam, kolonel Ata Kalkan, overleefde een aantal kinderen de ramp doordat de metalen stapelbedden waarin zij lagen en hun opbergkasten hen beschermden tegen het neerstortend puin. Reddingswerkers hoorden gisteravond nog steeds stemmen uit de verwoeste kostschool opklinken. Af en toe werden de machines uitgezet om te proberen deze met behulp van speurhonden te lokaliseren.

De school in Celtiksuyu werd pas vier jaar geleden gebouwd nadat een einde was gekomen aan het geweld tussen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en de Turkse strijdkrachten. Zij bood onderdak aan kinderen uit omliggende dorpen waar de bevolking zeer arm is en geen of slecht vervoer heeft.

Naarmate de dag vorderde, werd steeds meer kritiek geuit op de autoriteiten. De vader van de geredde Mustafa Günala, Abdullah, zei: 'De stal die ik heb gebouwd is blijven staan, maar deze school stortte in.' Ook anderen verweten de bouwers dat met de voorschriften de hand was gelicht. 'Dit gebouw is uit rotzooi opgetrokken', zei Remzi Sonmez, wiens achtjarig zoontje Ilhami wordt vermist. 'Iedereen gaat dood, maar dit zou niet mogen gebeuren alleen omdat iemand goedkoop materiaal gebruikt.'

Premier Tayyip Erdogan die snel ter plaatse was, suggereerde dat niet volgens de voorschriften was gebouwd. Hij beloofde een onderzoek. 'Het is al vaker vertoond dat er tijdens de bouw materiaal is gestolen of dat er ondeugdelijk materiaal is gebruikt. De schuldigen zullen worden gestraft.' Minister Erkan Mumcu verklaarde dat er bij 'aardbevingen nergens zoveel slachtoffers vallen als in Turkije'.

Turkije ligt in een regio waar veel aardbevingen voorkomen. In 1999 werd het westen van het land getroffen door een zeer zware beving in de buurt van de stad Izmit. Daarbij kwamen ruim zeventienduizend personen om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden