Zoeken

Wroeten in het verleden en ouderwetse sociale medialessen van Elsevier

Van Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra had het niet gehoeven. Niet dat de overtuigd monarchist ervan op keek, al die scandaleuze details in de media uit de biografieën over de drie Willems, maar een beetje jammer was het wel, schrijft hij in zijn voorwoord deze week.


Nee, dan moet je net De Groene Amsterdammer hebben. Wroeten in het verleden doen we in Nederland liever niet, zegt Casper Thomas in zijn commentaar naar aanleiding van een afgewezen onderzoek (kosten: 1,8 miljoen euro) naar de militaire acties in Indonesië tussen 1945 en 1949. 'In het enthousiasme voor vaderlands verleden toont Nederland zich kortom behoorlijk selectief. Tweehonderd jaar koninkrijk: reden voor een nationaal comité, voor verkleedpartijen en voor gedenkboeken (kosten: 2 miljoen).'


Inderdaad zeg, wat een feest, dacht Elsevier, en plaatste een rodeloperfoto van Willem-Alexander en Máxima bij het Koninkrijksconcert twee pagina's breed voorin. Toegegeven, haar tasje (zilver) en jurk (kobalt) matchen fantastisch met haar sieraden.


De grap van Micha Wertheim zal deze week ook wel twee pagina's beslaan, denkt de lezer bij het zien van de voorpagina van Vrij Nederland, waar de rubriek van de cabaretier groot wordt aangekondigd: 'Exclusief - Wertheim onthult geheim memo Teeven aan Van Rey' (sic). In de inhoudsopgave wordt verwezen naar pagina 11, maar eenmaal doorgebladerd staat daar een foto van Bert Koenders in Mali bij een - overigens puik - verhaal over de militaire missie. En ook in de rest van het blad is Wertheim niet te vinden. Eigenlijk is de memo even onvindbaar als die verloren... Aaaah, heeft u 'm?


Voor de liefhebber van metagrapjes, zullen we maar zeggen.


Zoeken naar het punt is niet het probleem van het omslagartikel van Elsevier: 'Zo bent u veilig op sociale media'. Maar met onzinnige tegenstellingen ('Dat sociale media geen sprookjeswereld zijn, blijkt vaak genoeg') en makkelijke vergelijkingen ('Sociale media zijn als een metrostation: lekker druk, en daardoor ook een ideale plek voor criminelen') is het vooral een ouderwets feestje open deuren intrappen. Bewijsstuk één: 'En over wachtwoorden: die zijn erg belangrijk.' Bewijsstuk twee: 'Vakantiefoto's zijn niet bedoeld voor de baas.' Welkom in 2008.


In de bijgeleverde App-gids is het al niet veel beter. De eerste zin van een bespreking van het besturingssysteem van Blackberry: 'De nieuwere versies van het platform zijn erg strak vormgegeven en hebben communicatie als sterkste punt.' Let wel: het gaat hier om een smartphone.


Dichter op de tijdgeest toont Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies, zich in Vrij Nederland in een gesprek over een 'paradigmawisseling'. 'Rutte en Asscher duiken', zegt hij. 'Racisme is in elk land latent aanwezig. Het is aan politici om daar tegenwicht aan te bieden.'


Over het racismerapport van de Raad van Europa: 'Wist je dat [de uitvoerend secretaris] een Griek was? Ons is door een Griek namens de Raad van Europa de les gelezen! Als dat wijder bekend zou zijn geworden, waren de rapen vast helemaal gaar geweest.'


Misschien kan Elsevier daar eens in wroeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden