Update

Zoeken naar slachtoffers in FC Twente-stadion gestaakt

De hulpdiensten zijn de zoektocht naar slachtoffers in het stadion van FC Twente in Enschede gestaakt. De brandweer en de politie gaan ervan uit dat er niemand meer onder het puin ligt. Door het instorten van een deel van het dak raakten 15 mensen gewond en viel er een dode.

Redactie/Rogier Deelstra
© GRAPHIC M.VERBURG / BEELD GEM.ENSCHEDE Beeld
© GRAPHIC M.VERBURG / BEELD GEM.ENSCHEDE

Rond twaalf uur stortte in Enschede een deel van het dak van de Grolsch Veste ingestort. Hierbij is zeker één dode gevallen. Daarnaast raakten er onder het puin van het stadion van FC Twente 15 mensen gewond, van wie twee ernstig.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn twee mensen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Van de 15 gewonden zijn er 12 in het ziekenhuis. Drie personen konden bij het stadion worden behandeld. Eén persoon kwam om het leven.

Politie, brandweer en hulpverleningsdiensten zetten groot materiaal ingezet, waaronder een traumahelikopter. Bij het stadion waren al snel 20 tot 25 ambulances en zo'n tien brandweerwagens.

De brandweer is met camera's en honden nog altijd bezig met de zoektocht naar slachtoffers die mogelijk nog onder het puin liggen.

Bezoek

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede bezoekt vanmiddag samen met Jan van Halst, manager Algemene Zaken van FC Twente, het stadion van de voetbalclub. Bij het stadion staan enige tientallen belangstellenden. De sfeer is gelaten. Verscheidene media maken opnames. Er staan een handjevol straalwagens, waaronder één van het Duitse tv-station WDR.

Noodplan
De zwaarst gewonde slachtoffers zijn naar het Medisch Spectrum Twente gebracht, waar een crisiscentrum is ingericht van het traumateam. Daar is het noodplan in werking getreden. Klik hier voor foto's van de ramp.

Crisisnummer
Burgemeester Peter den Oudsten heeft voor mogelijke betrokkenen van de slachtoffers een telefoonnummer geopend (4818000). Overige geïnteresseerden kunnen naar een ander nummer (4815000) bellen, zo vertelde hij op een persconferentie in het stadhuis van Enschede.

Steunbalken
Twee steunbalken begaven het rond het middaguur. Er gaan geruchten over een omgevallen hijskraan. Getuigen hoorden een enorm geraas en zagen daarna kapotte balken die uit het dak staken. Twee leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn onderweg naar het stadion. Ze bekijken daar of er daadwerkelijk een onderzoek uitgevoerd gaat worden.

Grote ravage
'Plotseling leek het alsof er een grote storm op komst was, alle ramen begon te trillen', zegt een medewerker van het in het stadion gelegen Johan Cruijff-college tegen RTV Oost. 'Ik keek naar buiten en zag allemaal mensen paniekerig rondgelopen. Toen ben ik gaan kijken en zag een grote ravage en ik dacht gelijk aan een grote ramp.'

Geschreeuw

Een medewerker van het callcenter in Grolsch Veste zag bebloede mensen en hoorde geschreeuw dat door merg en been ging.

Verbouwing
Het stadion is in verbouwing, nu de club naast een lange en korte zijde ook een tweede ring bouwt op de tweede korte zijde. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Te Pas Bouw uit Enschede, meldt RTV Oost. Foto's van de verbouwing in goede tijden zijn hier te zien.

Munsterman terug
Voorzitter Joop Munsterman heeft halsoverkop het trainingskamp van Twente in Zeeland verlaten. Hij heeft zich de situatie uit laten leggen, waarna hij per auto is vertrokken naar Enschede.

Ontzetting bij spelers
Spelers en medewerkers van de club reageerden met ontzetting en waren zichtbaar emotioneel. De spelersbus stond op punt van terugkomen in de buurt van Vlissingen, toen het nieuws volgde. Trainer Co Adriaanse heeft alle persconferenties tot nader orde afgelast. Op 17 juli zou FC Twente een open dag houden.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
© ANP Beeld
© ANP
null Beeld ap
Beeld ap
© ANP Beeld
© ANP
null Beeld anp
Beeld anp
© ANP Beeld
© ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden