Zoeken, dansen, bluffen, twijfelen

'Ik ben een gevoelsmens', zegt Judith Boezaart halverwege de nieuwe voorstelling van de Utrechtse jongerentheatergroep DOX. Ze herhaalt haar bekentenis tegenover een meewarig kijkend trio jongens....

Bijna alle zeven dansers in Verborgen Labyrint zijn jong en laten dat weten ook. In het schemergebied tussen spel en werkelijkheid zoeken ze zichzelf door de ander te bestuderen. Ze bevinden zich in die o zo kwetsbare periode 'tussen servet en tafellaken'. Te groot voor het kinderspel, te jong voor de liefde, maar rijp voor alles. En vooral worstelend met de cruciale vraag: wie ben ik en waar hoor ik bij?

Choreograaf Sassan Saghar Yagmai, die als 21-jarige Iraanse economie-student jaren geleden naar Nederland vluchtte en via Dans Werkplaats Amsterdam aan de dans verslingerd raakte, koestert dat niemandsland van jong-volwassenen. Zijn keuze voor (amateur)dansers uit verschillende culturen verraadt zijn eigen strijd met een dubbele achtergrond. In Verborgen Labyrint laat hij ze zijn wie ze zijn: zoekend, dansend, klierend, trommelend, bluffend, twijfelend.

Ook in de dans drukken de jongeren zich direct en aansprekend uit. Saghar Yagmai hanteert de 'kniebanden-stijl': veel rennen, rollen, springen en klimmen. Af en toe rusten ze uit tegen de containers, die van het decor een kille straathoek maken. Slagwerker Sytze Pruiksma drijft de groep regelmatig uit elkaar met getrommel op al wat metaal is.

De voorstelling is eigenlijk een aaneenschakeling van scènes en kent weinig echte conflicten of pointes. De geoefende theaterbezoeker moet dus even slikken maar daarna proeft hij de even prille als prachtige paradox van onbevangen zwaarmoedigheid die aan deze jongeren kleeft.

Het enthousiasme van het jonge publiek werkt aanstekelijk: even waan je je weer zestien. Verborgen Labyrint is vooral een gevoelsvoorstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden