Zoek naar creatieve straatvriendelijke oplossingen in de strijd tegen terrorisme

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 22 augustus 2017.

Drukte op de Dam, daags na de aanslag op de Ramblas. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Drukte op de Dam, daags na de aanslag op de Ramblas.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Beveiligen? het is ons allemaal te veel

Net terug van vakantie uit een in vlug tempo op alle fronten veel beter beveiligd Frankrijk, verbaas ik mij over de diepgewortelde 'ingrijpangst' van de Nederlandse overheid en burgers bij gevaarlijke situaties in de openbare ruimte. Van de inzet van strandwachten, waarschuwingsborden bij stadsstranden en rivieren, betere beveiliging van gevaarlijke verkeerspunten tot de inzet van betonblokken bij de ingang van markten, pleinen en winkelstraten: we willen er niet aan. Het typisch Nederlandse excuus om niet in te grijpen bij verstoringen en dreigingen is altijd hetzelfde: het is ons allemaal te veel, daar kunnen we echt niet aan beginnen, het moet wel leuk blijven. De Amsterdamse ambtenaar die betonblokken liet plaatsen bij de kerstmarkt op het Museumplein werd teruggefloten. De blokken werden weggehaald, dat was niet gezellig. Het eeuwige Nederlandse beroep op overmacht en schijnveiligheid is slaapverwekkend. Het is eerder een teken van het onvermogen tot organisatie en het ontbreken van lef om verantwoordelijkheid te nemen. En het is inconsequent. Wel van burgers vragen zich in te enten tegen enge ziekten, maar ze niet beschermen tegen boze moordlustige jongemannen op straat. Ik roep politici daarom op om de waarschuwingen niet langer in de wind te slaan. Pak die stads- of landkaart, selecteer de zwakke plekken, zoek met een aantal slimme koppen en omwonenden naar creatieve straatvriendelijke oplossingen. Geen enkele burger verwacht van de overheid een waterdicht beveiligingssysteem of een streng bewapend fort, maar toch op zijn minst een proactieve houding. Net als de Fransen zijn de Nederlanders prima in staat zich te beveiligen helaas kwamen onze geavanceerde Deltawerken pas tot stand na een vreselijke ramp.

Jessica de Jong, Amsterdam

Voetballers zijn zeurkousen

En weer zijn het de voetballers die zeuren. Kunstgras als oorzaak van de achteruitgang van het voetbalniveau in Nederland, blessures en wat al niet meer (Volkskrant, 21 augustus) . De spelers van Oranje spelen allemaal bij (buitenlandse) clubs en dus niet op kunstgras. Niettemin is het niveau bedenkelijk.

De blessuregevoeligheid van het spelen op kunstgras is onderzocht en niet aangetoond. Ach ja, voetbal, bolwerk van conservatisme. Hockey wordt al sinds mensenheugenis op kunstgras gespeeld en je hoort er geen mens over.

Tennis, vroeger deftig lawn tennis geheten, wordt op alle soorten ondergrond gespeeld: hardcourt, gravel en, jawel, gras. Daar zeurt niemand over. Wie kampioen wil worden moet op alle soorten ondergrond uitstekend uit de voeten kunnen. Maar bij voetbal kan het kennelijk niet: kunstgras is eng.

Mensen, wordt eens volwassen.

Frits Mulder, Den Haag

Jongens

Naar aanleiding van de voorpaginafoto maandag van familieleden van terroristen: jongens, jongens, de tijd tussen je geboorte en dood is zo kort.

Hoe komt het in jullie hoofd op in die korte tijd zoveel mogelijk mensen te willen doden, terwijl je zoveel moois met je leven kunt doen?

Marja Baseler, moeder van twee zoons van 24 en 27 jaar, Utrecht

Schaamtecultuur

Op de voorpagina van de Volkskrant van 21 augustus is volop aandacht voor het verdriet en onbegrip bij familie en vrienden van de aanslagplegers in Barcelona en Cambrils. Het medeleven zal oprecht zijn. Het valt mij wel op dat nu niets blijkt van de schaamtecultuur binnen islamitische gemeenschappen. Vallen deze misdaden daar dan niet onder?

R. van den Bergh, Ede

Hartverwarmend

Terecht werpt Kas van der Linden de mogelijkheid op om de derde tv-zender van de NPO om te vormen tot commerciële zender (Volkskrant, 19 augustus). Daarvan zouden dan de opbrengsten ten goede komen aan de NPO. Zo deden de Britten dat in de jaren zeventig. Zij vestigden zelf een commerciële zender en noemden het Independent Television (ITV). Die bestaat nog steeds. De opbrengsten van de daaraan verleende concessies stromen in de staatskas, waardoor de BBC mede kan worden gefinancierd.

Precies dit idee is al voor Nederland verwoord in een rapport, gemaakt in opdracht van de VPRO in... 1981 (Aanbevelingen voor een toekomstige omroepstructuur). De onafhankelijke commissie die het rapport opstelde, stond onder leiding van de oud-omroepminister uit het kabinet-Den Uyl, Harry van Doorn. Dit advies werd destijds door de omroeporganisaties (niet door de NOS) krachtig bestreden. Zij wisten bij CDA-minister Brinkman de derde zender gewoon voor de publieke omroep te claimen. Een domheid, want vlak daarna wist RTL de opengevallen plek voor een commerciële tv-zender te bezetten. Dat kon RTL dankzij de komst van satelliettelevisie. Het is hartverwarmend dat dit idee uit 1981 door een omroepprogrammamaker wordt opgepakt. Nu de politiek nog! Het rapport van 36 jaar geleden zou het kabinet daarbij goed kunnen gebruiken.

Erik Jurgens, oud-voorzitter NOS (thans NPO), Amsterdam

Toet, toet

Als kind al stoorde ik me ontzettend aan de muurschildering op de gevel van een Dordtse middenstander: 'Toet, toet, bij deze slager is het goed.' Met een lachend varkentje op een scooter. Ik dacht dat dat nu echt niet meer kon, maar helaas. In de Volkskeuken van maandag: gegrilde varkensfilet met, jawel, een afbeelding van een schattig varkentje.

Linda Wiffers, Kinderdijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden