Zoek de verschillen
Schil de aardappelen en doe ze in een pan. Leg de boerenkool erbovenop...
Giet de boerenkool en aardappelen af en maak er met 1 eetlepel boter, de azijn en warme melk een smeuïge stamppot van.
Schep het tomatenmengsel erdoor. Eventueel met wat zout, peper en azijn op smaak brengen.
Tip: dit gerecht smaakt ook heerlijk met wat piccalilly.
En nog een tip van de Volkskok voor wie graag vlees eet: bak met de ui wat spekblokjes mee uit. En leg bovenop de boerenkool een rookworst (reken op een halve per persoon) die onder het koken van aardappels en kool mee gaart.)
Maar . . . zoek de verschillen!
Want dit is niet zomaar een boerenkoolrecept. 'Eindelijk is het dan zover: een handzaam boekje waarin verschillende recepten zijn gebundeld en waarbij in elk recept wel een product met Milieukeur is verwerkt.'
Wie de verschillen echt wil weten: in dit boerenkoolrecept zijn de boerenkool, aardappelen en uien met Milieukeur. Flauw vraagje: hoe zit het dan met bijvoorbeeld de tomaten? 'Die zijn er nog niet met Milieukeur', weet Petra Sommer, communicatiemedewerkster van Stichting Milieukeur in Den Haag. Het wachten is op telers die belangstelling hebben het milieukeurmerk aan hun producten te verwerven. En dan zijn er ook nog de (strenge) criteria die per product worden opgesteld en waaraan moet worden voldaan.
Voor alle duidelijkheid: Milieukeur (in de winkel een kwestie van even goed lezen: het woord prijkt in het milieukeurvignet op de verpakking) is iets anders dan EKO. EKO staat kort gezegd voor biologische producten, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Milieukeur is het Nederlandse keurmerk dat aangeeft dat het product waar het op staat in vergelijking met soortgelijke producten het milieu minder belast. Voor autoshampoo en etiketten is er bijvoorbeeld Milieukeur. Recentelijk heeft een tachtigtal campings en bungalowparken het keurmerk verworven.
De acht gebundelde feestelijke recepten zijn verstuurd bij wijze van kerstwens, want 'een kerstkaart sturen past niet bij onze organisatie', zegt Sommer.
Maar het boekje moet vooral ook ná de decembermaand worden gebruikt. Want de aardbeienshake (aardbeien met Milieukeur) en de geroosterde ijsbergsla met basilicum (ijsbergsla met Milieukeur) horen natuurlijk thuis in de zomer.