Zoek de tuinen van Nairobi

Veel toeristen reizen snel door na hun aankomst in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Maar bestel eens geroosterde geit in een restaurant met een exotische tuin.

KEES BROERE

Zoekt u iets te eten? Kijk in Nairobi naar de lucht. Amsterdam heeft zijn reigers, wij hebben wouwen. Het zijn roofvogels die zich gelukkig niet uit de stad hebben laten verjagen. En overdag dienen ze zich als gasten aan bij een echte Keniaanse maaltijd - met vers gebraden vlees.

Geen wendbaarder en brutaler vogel dan de wouw. Waar rook van de barbecue de lucht in kringelt, daar kringelt de wouw naar de grond. Nee, hij doet geen mens kwaad. Maar wie zijn bord onbeheerd laat staan, neemt het risico dat de wouw er met het vlees vandoor gaat. Dat is schrikken, ja. Maar geef toe: welke andere hoofdstad biedt gratis luchtacrobatiek? Wilde natuur in de stad; dat is Nairobi.

De wat oudere inwoners weten nog waarom de bijnaam van Kenia's hoofdstad, Green City in the Sun, ooit terecht was. Nairobi had zijn zaakjes in de eerste jaren na de onafhankelijkheid van 1963 prima op orde. Kom daar nog eens om. Meer dan de helft van de circa vier miljoen inwoners leeft in sloppen, waar het weinig vrolijk toeven is. Misdadigers hebben de hoofdstad een bijnaam gegeven: Nairobbery. En als het er flink regent, komt het autoverkeer op de ondergelopen wegen tot langdurige en frustrerende stilstand.

En toch. Nairobi is zo veel meer.

Geen architecturele schoonheid, dat is waar. Weinig spectaculaire musea - al is het verbouwde Nairobi National Museum, met onder meer een unieke archeologische collectie, een bezoek zonder meer waard. Maar Nairobi heeft wél, wat de meeste andere grote steden niet hebben: hotels, restaurants en andere gelegenheden die, hoewel in de stad, het gevoel geven dat u zich midden in de natuur bevindt.

Van de altijd maar doorgroeiende 'Green City' mag dan niet veel meer over zijn, aan bomen, planten en bloemen ontbreekt het in Nairobi nog steeds niet. De stad kende vroeger veel percelen van een enorme omvang, waar vooral ruimte was voor schitterende, exotische tuinen. De nodige openbare gelegenheden, zoals restaurants, hebben die tuinen nog altijd. Met het vaak zeer aangename weer is het daar plezierig verblijven.

Zeker met eten en drinken erbij. Van grote restaurants tot miezerig kleine, maar vaak toch zeer sfeervolle kroegjes: de Kenianen in de hoofdstad weten hun weg naar het uitgaansleven vrijwel elke dag van de week te vinden. Vooral natuurlijk in het weekeinde. En al helemaal als dat op vrijdagmiddag begint met het al dan niet contant uitgekeerde salaris. 'De laatste vrijdag van de maand' is een begrip, ook als verklaring voor het extra verkeer op die avond.

Lang niet iedereen heeft uiteraard voldoende geld voor een bezoek aan een restaurant met een fraaie tuin. Op zondagen is het daarom druk in het Uhuru Park, waar mensen een tochtje met een roeiboot kunnen maken, zonder dat al te veel van de hardverdiende shillingen direct weer uit de zakken vliegen. Wie wel redelijk wat te besteden heeft, kan op veel plaatsen genieten van de combinatie zon en culinaire genoegens.

Ook als men zelf het eten en drinken meeneemt. Zoals op de zondagmiddag van het maandelijkse Blankets & Wines, een muziekfestival in de open lucht, met niet alleen aantrekkelijke zangers en bands, maar ook aantrekkelijke Nairobianen, mannen en vrouwen, die met overtuiging het mondaine gezicht van de culturele (en financiële) voorhoede weten te tonen.

Wat voor hen een simpel entreekaartje is, is voor anderen twee dagen werken. Aan die constatering valt in een stad als deze bijna nooit te ontkomen. Maar als u, buitenlandse bezoeker, dan toch het geld heeft: u kunt het in Nairobi plezierig uitgeven. Heerlijk buiten; in de stad.

MEER DAN VIJFTIG TINTEN GRIJS OF POSTKOLONIAAL DROMEN

Le Rustique

Wie wil lunchen met zon buiten en kunst binnen, kan het best naar Le Rustique. Het restaurant bij de wijk Westlands beschikt niet alleen over een fraaie tuin, maar organiseert ook schilderijtentoonstellingen met vaak verrassend en boeiend werk van bekende en minder bekende kunstenaars in Kenia - ook om te kopen. De regelmatig wisselende menukaart is een van de beste in de stad. Na de lunch kan er geshopt worden in het nabijgelegen Sarit Centre of het winkelcentrum Westgate. Wie 's avonds op kroegentocht wil, kan in Westlands alle kanten op.

Karen Blixen

Aan de andere kant van de stad is de Karen Blixen Coffee Garden zeer geschikt om, in de tuin inderdaad, voedsel en drank te combineren met postkoloniale dromen. Even verderop immers is het huis te bezoeken waarvandaan de excentrieke Deense schrijfster zo'n eeuw geleden haar koffieboerderij probeerde te runnen. Ze vloog er met haar minnaar een rondje in diens propellervliegtuigje. En starend naar de Ngong-heuvels deed ze inspiratie op voor Out of Africa, het prachtig geschreven boek dat later in Kenia werd verfilmd, met Meryl Streep en Robert Redford. Giraffen aaien kan trouwens ook in de buurt, in de wijk Langata.

Olepolos

Echt, maar dan ook echt helemaal buiten zit u bij Olepolos, een restaurant met fraai uitzicht over de Riftvallei, dat zijn motto 'Keep it simple' alle eer aandoet. Olepolos, gerund door een even vriendelijke als hoogopgeleide Masai-man, is een van de beste plekken om te genieten van nyama choma, de Keniaanse variant op een barbecue. Voor een echte 'choma' bestelt u natuurlijk mbuzi, geit (met het zout, los, aan de rand van de eetplank).

Het is een klein uur rijden buiten de stad. Wie zo ver niet wil, maar wel die geit wil proeven, kan prima terecht op veel andere plekken in Nairobi, soms verscholen achter benzinestations en andere, op het oog volstrekt niet-culinaire plekken.

Osteria

Buiten eten en binnen dansend eindigen kan bij Osteria, het Italiaanse restaurant op Lenana Road, dat via een tuinpaadje verbonden is met de bekende nachtclub Casablanca. Nairobi kent nog veel meer Italiaanse eetgelegenheden, zoals het uitstekende La Salumeria.

Veel andere landen, van Ethiopië tot Libanon, hebben in de Keniaanse hoofdstad trouwens ook restaurants met hun nationale keuken.

Aan nachtclubs, in meer dan vijftig tinten grijs, is evenmin gebrek. Stripclubs zijn verboden - en blijken dus wel degelijk te bestaan. Vraag ernaar bij de politie, die aan de uitbating aardig schijnt bij te verdienen.

Meer adressen:

eatout.co.ke,kenyabuzz.com, nairobinow.wordpress.com.

VOEDSEL IS LIEFDE

Is het menens? Vertel uw geliefde dan gerust: 'Nakupenda kama nyama choma' (ik hou van je als van geroosterd vlees). De even speelse als beroemde uitdrukking danken we aan een van Kenia's sympathiekste volksliederenbands. Dat die Them Mushrooms heet, is niet toevallig. Voedsel is immers liefde. Zelfs in straattaal: Chips funga zou 'afhaaleten' moeten betekenen, maar staat voor een onenightstand.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden