Zoek de rafelranden

Mama is een dankbaar onderwerp voor tijdschriftenmakers. Dood, seks, liefde, verdriet, ziekte en geheimen: met een mooie covertekst is de buit binnen.

'Ik lag in lingerie op een berenvel voor de kachel.' Uit de Cosmo of uit de Playboy? 'Kies voor een colourblocking effect, een grasgroene bikini met een fuchsiaroze sjaaltje creëert de tropische St. Tropez-feel.' Elle? Glamour? Moeder gillend tegen haar kinderen: 'En nou de koppen dicht, ja!' Maandblad InTherapie? Nee, teksten uit de maandglossy Mama, 'the international success, for all fabulous moms'. Hoe dan ook, voor moms met kids. Hoe dan ook, augustus 2011.


Toen het jongevrouwenblad Flair in Nederland werd geïntroduceerd, na vele succesvolle jaren in België, was de werftekst: 'Moeder geworden, Vrouw gebleven.' Flair was voor jonge vrouwen die weliswaar moeder waren geworden, maar absoluut niet in de rompertjes wilden blijven hangen. Flair was Vlaams en 'daar had je al heel wat van dat soort vrouwen'. Geweldig, dat moeder zijn, natuurlijk, maar vooral ook vróuw blijven, vooral niet wegzinken in het moeras van de poepluiers. Kijk mij: hoge hakken! Kus me: nieuwe lipstick! 'Zonder de kinderen op vakantie' was een succesvolle covertekst. 'Moeder de carrièrevrouw' ook. En elke vier weken groot op de Flaircover: 'Bevallen? In twaalf dagen op uw oude gewicht.' Met de kleine toevoeging: om de nieuwste voorjaarsmode te kunnen dragen. En natuurlijk het bed het bed, niet voor uitslapen alleen.


Vóór de geboorte van Flair had je alleen Ouders van Nu, te kort samengevat: moeder worden, moeder blijven. Zo kolf je, zo ontluis je, zo ontspeen je. De laatste jaren hebben de 'opvoedbladen', de 'moederbladen' hun focus moeten verleggen, vooral door allesweter internet. Ouders van Nu werd glossy'er, het blad Kinderen ook, het werden bijna lifestylebladen. Glossy's als KekMama en Mama werden gelanceerd en Viva brengt twee keer per jaar de VivaMama, 'parelmoer pasteltinten voor romantische nagels'.


In de augustus-Mama, nu in de winkel, het verhaal over Anne: moeder geworden, single gebleven. Kop: 'Single, moeder en verrekte gelukkig'. Op de Mama-covers van de afgelopen maanden: Sexy Summer Issue, Your Working Life, Relax. Zo vaag dat je niet opvalt tussen het geweld van KekMama, Mama met Flair, VivaMama, al die gesponsorde mama's, J/M, Ouders van Nu en Kinderen.


Mama is mainstream glimmend. Behalve laatst. Op de Mama-cover: 'We gaan het redden, met z'n drietjes, het komt goed'. Aan het woord: Isa Hoes. Het blad Mama schreef de jaarlijkse verkiezing 'Mama of the Year' uit en Isa Hoes won. Was daar nog een wedstrijd voor nodig? Er waren nog meer Awardwinning Moms. Politieke Mama van het jaar, TV Mama van het jaar (Nance), Sexy Mama van het jaar, Schrijvende Mama van het jaar (Marion Pauw). En er was een Papa of the Year: Martijn Krabbé.


En toen was de cover vol. Leuk vol.


Deze aflevering van Mama was op afstand het best verkochte nummer van het jaar.


Dus!


Maak een jaarplanning universele emoties. Dood, seks, liefde, verdriet, ziekte, geheimen. Zoek de rafelranden van deze begrippen op en formuleer een onderscheidende covertekst.


September: 'Alleen ik weet: na mijn kraamtijd ga ik scheiden'. Oktober: 'Op dat moment was ik een slechte moeder'. November: 'Zelfde man, tweede leg'. December: 'Het Goedmaakkind'.


Het hele jaar: moeder geworden, jonge lekkere moderne glamourvrouw gebleven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.