Column

Zo zul je Hollywood's finest niet meer zien

De Oscar-dankwoorden zullen anders zijn dit jaar. Misschien best jammer.

Floortje Smit
Patricia Arquette tijdens haar Oscar-speech in 2015. Beeld EPA
Patricia Arquette tijdens haar Oscar-speech in 2015.Beeld EPA

De regisseur. De tegenspelers. De agent. De echtgeno(o)t(e) en eventuele kinderen. De personal trainer en de styliste. Meryl Streep en God natuurlijk. En iedereen die ik vergeten ben.

Voilà, de basis-Oscarspeech. Daarna hoef je als winnaar alleen nog blij het beeldje omhoog te houden en klaar ben je. Handen weer op het spreekgestoelte, het hoofd al bij de bar.

Niet dit jaar. De producenten van de show hebben de genomineerden gevraagd alle namen van de mensen die ze willen bedanken van te voren te mailen. Op het moment dat zij daadwerkelijk het gouden beeldje mogen ophalen, zullen die namen door beeld rollen. Zo kunnen de winnaars hun 45 seconden besteden aan een 'betekenisvolle' toespraak, aldus de producenten deze week.

Het idee ontstond vorig jaar. Toen kortedocumentairewinnares Dana Perry net geëmotioneerd begon te vertellen over de zelfmoord van haar zoon, maakte het orkest duidelijk dat haar tijd om was. 'We zouden moeten praten over zelfmoord', zei ze, en werd gesmoord in muziek. Pijnlijk.

Bovendien: ging het eindelijk ergens over, hoorde je eens iets anders dan een reeks nietszeggende namen, werd het afgekapt.

Iedereen die ooit een Oscar-uitreiking heeft uitgezeten, weet dit: de speeches worden pas interessant als de namen zijn afgeraffeld. Patricia Arquettes pleidooi voor gelijke betaling voor man en vrouw. Sean Penns betoog voor homorechten.

De dankwoorden vallen ook op doordat de meeste winnaars gewoon met trillende handen een papiertje uit hun binnenzak trekken: 'Ik heb het opgeschreven, anders vergeet ik mijn oma'. Ook dat heeft zijn charme: met de mond vol tanden, zo zie je Hollywood's finest anders nooit. Maar er ontstaat natuurlijk ook een tweede wedstrijd, die live wordt uitgevochten: wie krijgt de meeste celebs in tranen?

Voor acteurs en documentairemakers zal het relatief makkelijk zijn, maar wat moet de rest? Refereren aan een persoonlijk drama? Echt hete hangijzers - abortus, oorlog, politiegeweld, wapenbezit - zijn not done. Je kunt altijd terugvallen op vrouwenrechten of de positie van Afro-Amerikanen in de filmwereld, maar je wilt ook niet nummer acht zijn die daarover begint.

Smullen voor de kijkers natuurlijk. Maar voor de winnaars, in principe toch de feestvarkentjes van de avond, is het een mijnenveld. En dat is eigenlijk best zielig. Om een Oscar te winnen, moeten ze al hun ziel en zaligheid geven. Hebben ze niet het recht om bij de ontvangst, lekker makkelijk, stamelend hun verloofde te danken?

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden