Zo zit het

Het 'Toekomstprogramma 2000' van minister van Financiën Eichel voorziet in bezuinigingen op de begrotingen van alle ministeries. Gezamenlijk moet dat voor het komende jaar een besparing van dertig miljard mark opleveren....

De meest omstreden bezuiniging is die op de pensioenen: in de komende twee jaar volgen de pensioenen niet meer de gemiddelde loonsverhoging. Ze worden gekoppeld aan de inflatie.

Een deel van de bezuinigingen wordt verkregen door uitgavenposten als huursubsidie te verschuiven naar de deelstaatautoriteiten.

Om de economie te stimuleren voorziet het plan in een lastenverlichting voor burgers en vanaf 2001 ook bedrijven. De premiedruk wordt verlaagd door de belasting op benzine en elektriciteit te verhogen.

In de Bondsdag heeft de rood-groene regering een meerderheid en kan het programma gewoon worden aangenomen. In de Bondsraad, de deelstatenkamer van het parlement, is de SPD zijn macht kwijt. Hoewel maar een klein deel van de maatregelen toestemming van de Bondsraad nodig heeft, wil de regering het pakket in zijn geheel door het parlement krijgen.

Daarom moet worden onderhandeld met de deelstaatregeringen. Keurt de Bondsraad bij de cruciale stemming op 26 november het programma toch af, dan komt het in een arbitragecommissie, waar alsnog een compromis kan worden gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden