BeeldreportageDroogte in Nederland

Zo ziet Nederland eruit na de ongekende droogte van de afgelopen tijd

De tweede hittegolf in Nederland deze zomer is sinds maandagmiddag een feit. Ook de uitzonderlijke droogte duurt nog even voort, want neerslag van betekenis wordt pas woensdag verwacht, en het is de vraag of er daarna genoeg regen valt om het land weer een beetje op orde te brengen.

Eelco Meuleman
Golfbaan in Naarderbos. Beeld Frank Maters
Golfbaan in Naarderbos.Beeld Frank Maters

Terwijl weerkundigen zich verkneukelen bij de gedachte aan alwéér een gebroken record – zal het neerslagtekort van 363 millimeter (in de loop van augustus 1963) dit jaar worden overtroffen? – laten de met een drone gemaakte foto’s hieronder de gevolgen zien van een weerbeeld dat Nederland lange tijd niet heeft gekend.

De Spiegelwaal. Beeld Frank Maters
De Spiegelwaal.Beeld Frank Maters
De tuinen van Paleis het Loo. Beeld Frank Maters
De tuinen van Paleis het Loo.Beeld Frank Maters

Neem de golfbaan in het Naarderbos. De website van de beheerder vermeldt bij de ‘baanstatus’ van zowel de Championship Course als de Par 3-baan: ‘Zomer’. Dat klinkt een stuk vrolijker dan het eruitziet, zo van boven. De golfers (de donkere figuren zijn de golfers én hun schaduw) lijken zich vast te klampen aan een groen wybertje op een verder dorre vlakte.

Naarderbos. Beeld Frank Maters
Naarderbos.Beeld Frank Maters

Natuurlijk, er zijn ergere dingen. Andere delen van het normaal zo aangenaam groene Naarderbos zijn bruin-wit uitgeslagen, alsof er een onverlaat met een enorme vlammenwerper tekeer is gegaan. En in de Spiegelwaal is het waterpeil schrikbarend laag.

De Spiegelwaal, een nevengeul van de Waal. Beeld Frank Maters
De Spiegelwaal, een nevengeul van de Waal.Beeld Frank Maters
null Beeld Frank Maters
Beeld Frank Maters

Die Spiegelwaal, een nevengeul van de Waal, wordt ook nog eens geteisterd door de deze zomer wel zeer prominent aanwezige blauwalg. Zodat de Nijmegenaren uitgerekend bij dit weer hun frisse duik is ontnomen. Nou ja, ze mogen er officieel wel zwemmen, maar in die bruine, walmende drab is dat niet echt een pretje. Waarom kan de inlaat niet worden geopend, zodat fris water uit de Waal de geul kan binnenstromen, vroeg De Gelderlander afgelopen zaterdag aan Rijkswaterstaat. Geen sprake van, reageerde de woordvoerder. De Waal doet ook dienst als overstort van het riool, ‘en die vervuiling wil je niet in een zwemplas hebben’.

En verder: blijven de sluizen bij Tiel deels gesloten voor de scheepvaart – tegen de verzilting in de Lek en IJssel – en gaan die in Noord-Brabant en Limburg nog maar een paar keer per dag open omdat er steeds minder water door de Maas stroomt; melden de Zwitserse autoriteiten dat er sprake is van ‘massale vissterfte’ in de Hoogrijn; bestaat de kans dat uw post pas ’s avonds, in de relatieve koelte, wordt bezorgd, en heeft gezondheidsorganisatie RIVM voor vandaag alvast een voorzichtig smogalarm afgekondigd. In het hele land.

Maar morgen schijnt het dus te gaan regenen.

null Beeld Frank Maters
Beeld Frank Maters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden