AnalyseCoronadashboard

Zo ziet het coronadashboard van minister De Jonge eruit

Dinsdag presenteerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een ‘coronadashboard’ om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden. Dat dashboard bestaat uit deze drie basisgrafieken en twee grovere maten.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de persconferentie over corona. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het nieuwe dashboard van De Jonge zal vooral bestaan uit bestaande gegevens. Het meeste belang hecht de overheid aan het beter meten van alle besmettingen. Een besmetting geeft eerder een goed beeld of het coronavirus weer uitbreekt. Als een besmetting is vastgesteld, is de patiënt vermoedelijk een week eerder besmet geraakt. De cijfers van nieuwe opnamen van de intensive care en de instroom van nieuwe patiënten volgen veelal twee weken na een besmetting.

Het dashboard van De Jonge bestaat uit drie basisgrafieken.

De nieuwe besmettingen kunnen als eerste laten zien of er weer sprake is van een opleving van het virus. Momenteel vertonen de besmettingen een dalende lijn. Als de overheid in juni meer gaat testen, kan mogelijk sneller bekend worden of het virus een tweede golf gaat veroorzaken.

De nieuwe ziekenhuisopnamen laten zien of er weer sprake is van een toename van zieke patiënten. Een opname volgt meestal twee weken na een besmetting.

De nieuwe opnamen op de intensive care laten zien hoeveel zieke patiënten beademing nodig hebben. Als er te veel nieuwe patiënten naar de intensive care gaan, zoals tijdens de eerste golf, zal er mogelijk opnieuw ingegrepen moeten worden.

Naast de drie basisgrafieken hanteert De Jonge twee grovere maten.

Het reproductiegetal R laat zien hoe snel het aantal besmettingen toeneemt. Bij een effectieve R groter dan 1 neemt het aantal besmettingen exponentieel toe. De R is een benadering, geen vaststaand feit. Het wordt berekend door te kijken naar bijvoorbeeld nieuwe ziekenhuisopnamen en/of nieuwe besmettingen. Het RIVM meldt nu incidenteel in de briefings aan de Tweede Kamer wat de geschatte R is, maar rapporteert hier niet dagelijks of wekelijks over. Het Imperial College schat de R voor Nederland tussen de 0,87 en 1,55.

Het percentage van bewoners dat afweerstoffen in zijn of haar bloed heeft, geeft aan hoeveel Nederlanders het virus al gehad hebben. Hoe hoger dit percentage, hoe minder mensen ziek kunnen worden is de theorie. Groepsimmuniteit zou mogelijk zijn zodra 60 procent van de bevolking afweerstoffen tegen het virus bij zich draagt. Momenteel zou ruim 4 procent van de bevolking besmet zijn geweest, blijkt uit bloedonderzoek van RIVM.

Tot slot heeft De Jonge enkele controlelampjes op het dashboard, zoals registraties van huisartsen, de transportcijfers via bijvoorbeeld Google, of meer regionale cijfers. Deze informatie kan helpen verbanden te leggen en kan dienen als extra waarschuwing.

Rutte houdt zich aan eigen spoorboekje: horeca mag 1 juni weer open

De versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juni gaat volgens plan door, zo heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bevestigd. 

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? Hier hebben we de belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland op een rij gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden